«Μπλόκο» σε εισαγωγές και εξαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία. Ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν άλλες αγορές σε Ευρώπη και βόρεια Αμερική για την προμήθεια πρώτων υλών.

Του Δημήτρη Χριστούλια

«Φρένο» στην ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών στην Ρωσία και την Ουκρανία βάζει ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες με τις εισαγωγές σιταριού, μιας βασικής πρώτης ύλης να αποτελεί πλέον μεγάλο πονοκέφαλο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μετά από μια χρονιά που οι συνολικές εξαγωγές σε Ουκρανία και Ρωσία σημείωσαν ρεκόρ, ο πόλεμος έρχεται να τις ανακόψει για άγνωστο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή οι δύο αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 33% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν άλλες αγορές για την προμήθεια πρώτων υλών.

Οι Έλληνες εξαγωγείς παρατηρούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον των ελληνικών εισαγωγών και εισαγωγών. Παρόλο που Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται στην 35η και 40η θέση αντίστοιχα της λίστας με τις χώρες στις οποίες εξάγονται τα ελληνικά προϊόντα, πέρυσι σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2020, με τις εκτιμήσεις και για την φετινή χρονιά να είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάσθηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), το 2021  οι ελληνικές εξαγωγές συνολικά  στην Ρωσία και στην Ουκρανία ανήλθαν στα 545 εκατ. ευρώ, από 354 εκατ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 54%. Ειδικότερα οι εξαγωγές προς την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 144,9 εκατ. ευρώ ή 74,8% ενώ αντίστοιχα στη Ρωσία κατά 45,2 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 28%. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές στην Ουκρανία σε πετρελαιοειδή ανήλθαν στα 283,6 εκατ. ευρώ, στα τρόφιμα στα 29,4 εκατ. ευρώ, στα βιομηχανικά είδη στα 24 εκατ. ευρώ, στα ποτά και στον καπνό στα 4,6 εκατ. ευρώ και στα λίπη και έλαια στα 2,4 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα οι εξαγωγές στη Ρωσία σε βιομηχανικά είδη έφτασαν τα 40,5 εκατ. ευρώ, στα τρόφιμα στα 20 εκατ. ευρώ, στα ποτά και στο καπνό 7,1 εκατ. ευρώ και στα λίπη και τα έλαια στα 6,5 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι εξαγωγές, και μάλιστα στη Ρωσία δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ωστόσο είναι πολύτιμές για ορισμένες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε μια μεγάλη αγορά, όπως είναι αυτή της Ρωσίας, ιδιαίτερα όταν σε αρκετούς κλάδους η κατανάλωση κινείται σε χαμηλά επίπεδα στην εγχώρια αγορά. Ο πόλεμος αναμένεται να βάλει στον «πάγο» και τις εισαγωγές, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι απαραίτητες και για τις εξαγωγές προϊόντων αλλά κυρίως για την κάλυψη σε πρώτες ύλες όπως είναι το σιτάρι.

Σε αντίθεση με τις εξαγωγές, η Ρωσία έχει τον πρώτο και κύριο λόγο στις εισαγωγές καθώς η χώρα μας εισάγει προϊόντα συνολικής αξίας 4,3 δισ. ευρώ, ενώ από την Ουκρανία η αξία των εισαγωγών φτάνει μόλις τα 198 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, από την Ρωσία εισάγουμε κατά κύριο λόγο πετρελαιοειδή με την αξία τους την χρονιά που μας πέρασε να ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ και ακολουθούν 458,5 εκατ. ευρώ για βιομηχανικά είδη και 110,4 εκατ. ευρώ για τρόφιμα. Αντίστοιχα από την Ουκρανία εισάγουμε, μεταξύ άλλων, βιομηχανικά είδη αξίας 101,5 εκατ. ευρώ, τρόφιμα 39,4 εκατ. ευρώ και πρώτες ύλες 25,7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις