Τα στοιχεία για τις εξαγωγές των φρούτων και των λαχανικών προϊόντων κατά το τελευταίο 4μηνο του 2021.

Αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών κατά τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση των εξαγωγών πορτοκαλιών και μανταρινιών με την κατανάλωση στην Δυτική Ευρώπη να επανέρχεται στα επίπεδα προ πανδημίας. Ωστόσο, οι τιμές των εσπεριδοειδών είναι χαμηλές εξαιτίας των αυξημένων πωλήσεων Ισπανικών προϊόντων αλλά και της υπερπροσφοράς τουρκικών πορτοκαλιών σε χαμηλές τιμές. Αυξημένη ζήτηση εντοπίζεται και στα μανταρίνια λόγω των Χριστουγέννων, ενώ μάλιστα σημειώνεται και πρόωρη συγκομιδή μανταρινιών ποικιλίας Νόβα.

Εξαγωγές φρούτων και λαχανικών κατά το τελευταίο 4μηνο του έτους

Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι εξαγωγές μήλων. Από 1/9 έως 17/12/21 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 25.983 τόνους, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 19.858 τόνους εκ των οποίων οι 16.157 τόνοι εισήλθε από Βόρεια Μακεδονία. Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα των έκτακτων ελέγχων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ στο τρέχον 4ο τρίμηνο 2021 διαπιστώθηκαν αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων σε εισαχθέντα φορτία μήλων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 8,11% (3 φορτία).

Από 1/9/2021 έως και 17/12/2021 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 79.957 τόνους, εκ των οποίων προς Ιταλία κατευθύνθηκαν 33.793 τόνοι (το 42,26% των εξαγωγών τους). H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 60.429 τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 18,3%.

«Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές οφειλόμενη τόσο σε αύξηση των καυσίμων όσο και των ναύλων των ατμοπλοϊκών δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία», σχολιάζει ο Σύνδεσμος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις