Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες όμορων κρατών

Οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας ζητούν λύσεις για τον περιορισμό των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών σε κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκάλυψε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki.. Είπε ότι η σύνταξη της επιστολής που παροτρύνει την «άμεση δράση» από την Επιτροπή είχε συμφωνηθεί με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των γειτονικών χωρών της Ουκρανίας στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε ότι υπό τον συντονισμό του Mateusz Morawiecki, ορισμένες χώρες θα ενεργήσουν από κοινού για να προστατεύσουν τους αγρότες από τις βλαβερές συνέπειες του ουκρανικού ντάμπινγκ σιτηρών.

Σε επιστολή που απευθύνθηκε στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, «προτείνονται όλα τα δυνατά μέσα, συμπεριλαμβανομένων ποσοτικών περιορισμών, δασμών διασφάλισης, διαφόρων μέτρων περιορισμού των εισαγωγών», εξήγησε ο Morawiecki. Πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί δεν θα ισχύουν, για παράδειγμα, για αποστολές σιτηρών που διέρχονται μόνο μέσω της Πολωνίας και προορίζονται, μεταξύ άλλων, στην Αφρική ή σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η Πολωνία δεν είναι η μόνη χώρα που αναμένει λύσεις, καθώς «τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Ρουμάνοι, οι Ούγγροι, οι Σλοβάκοι, οι Βούλγαροι, οι Τσέχοι και ορισμένες άλλες χώρες».

«Παρέχουμε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά στην περίπτωση των σιτηρών, οι Πολωνοί αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «επενδύει τεράστιους δημόσιους πόρους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα». Η Βαρσοβία έχει λάβει μέχρι στιγμής το ισοδύναμο των 200 εκατομμυρίων PLN (42,6 εκατομμύρια ευρώ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των πολωνών παραγωγών δημητριακών και ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να διαθέσει δεκαπλάσιο ποσό για την άμβλυνση του προβλήματος.

Το ίδιο πρόβλημα πλήττει και η Ουγγαρία. Αυτό δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας István Nagy μετά από πλημμύρα ουκρανικών σιτηρών στα κράτη μέλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα, προκαλώντας πολύ σοβαρή διαταραχή της εσωτερικής αγοράς, καθώς έξι χώρες της ΕΕ (Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Βουλγαρία) ζήτησαν έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσουν στην επίλυση της κατάστασης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις