Ανάρπαστα έχουν γίνει τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές του κόσμου με «σύμμαχο» την ποιότητα

Του Δημήτρη Χριστούλια

Οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, τα 45 δισ. ευρώ καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Σημειώνεται ότι πέρυσι η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα περίπου 40 δισ. ευρώ από 31 δισ. ευρώ το 2020. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου καταγράφηκε ακόμη ένα ρεκόρ καθώς οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ και έφτασαν τα 20,53 δισ. ευρώ, έναντι 15,22 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021 και 12,24 δισ. ευρώ το 2020 καταγράφοντας αύξηση 8,29 δισ. ευρώ, ήτοι 67,8% μέσα μάλιστα σε δύο χρόνια, όπου η πανδημία και η ενεργειακή κρίση δημιούργησε σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια Οικονομία.

Οι ελληνικές εξαγωγές όχι απλά απέδειξαν ισχυρές αντοχές καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης αλλά οδήγησαν την ελληνική Οικονομία σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τον Μάιο, μάλιστα απέναντι σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, φτάνοντας τα 4,8 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 46,1% τον Μάιο και προς την Ουκρανία, σε σχέση με τον Μάιο 2021, με την αξία τους όμως να μην ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η άνοδος των εξαγωγών είχε ως αποτέλεσμα και την εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών. Και το γεγονός αυτό οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών στην εγχώρια αγοράς, με αποτέλεσμα ουσιαστικά πολλές επιχειρήσεις να εισάγουν πρώτες ύλες για να μπορούν να παράγουν προϊόντα τα οποία στη συνέχεια θα εξάγουν.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εξαγωγέων που μίλησαν στο FoodLife «θα πρέπει να δώσουμε την κατεύθυνση στους παραγωγούς να παράγουν πρώτες ύλες τις οποίες έχει έχουν ανάγκη οι μεταποιητικές επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να περιορισθούν οι εισαγωγές». Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους που οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 34,9% οι εισαγωγές σημείωσαν μεγάλη άνοδο της τάξης του 60,3%, φτάνοντας τα 35,27 δισ. ευρώ ενώ το εμπορικό έλλειμμα έφτασε το υψηλό των 14,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,44 δισ. ευρώ, ήτοι 77,9% συγκριτικά με το πρώτο πεντάμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις