Τροχοπέδη για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί η ενεργειακή κρίση.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύ πιθανόν να βάλουν «φρένο» στο ξέφρενο ράλι των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Εκπρόσωποι των εξαγωγικών επιχειρήσεων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι το κόστος της ενεργειακής κρίσης που επωμίζονται οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να ανακόψει τις εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών τους τελευταίους μήνες. Εξάλλου, η πορεία των εξαγωγών επηρεάζεται άμεσα από την δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις να εισάγουν πρώτες ύλες σε ανταγωνιστικές τιμές.

Όπως τονίζουν γνώστες του κλάδου «εάν δεν εισάγουμε, δεν θα μπορούμε να εξάγουμε». Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους όπου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το εμπορικό ισοζύγιο. Μάλιστα, αρκετές φορές όσο αυξάνονται οι εξαγωγές άλλα τόσο συνήθως αυξάνονται και οι εισαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 27,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και κατά 13,1% έναντι του εννιαμήνου του 2019, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, με την συνολική αξία να διαμορφώνεται στα 28,6 δισ. ευρώ. Επίδοση που εάν δεν ανακοπεί από την ενεργειακή κρίση αναμένεται να οδηγήσει σε νέα ρεκόρ με τις συνολική ετήσια αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2021 να ξεπερνάει τα 35 δισ. ευρώ.

Την άνοδο αυτή όμως επισκιάζει η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 27,9%, οι εισαγωγές σημείωναν άνοδο 25,3% συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2020. Μάλιστα η συνολική τους αξία διαμορφώθηκε στα 45,3 διΣ. με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα σε εξαγωγές και εισαγωγές, να εκτιναχθεί στα 16,7 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ακόμη και εάν αφαιρέσει κάποιος τα πετρελαιοειδή, με την δικαιολογία ότι πέρυσι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η οικονομία ήταν σε lockdown,το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 13,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο, δεν ήταν εμφανές το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης, με τους εκπροσώπους των εξαγωγικών επιχειρήσεων να περιμένουν με αγωνία να δουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις