Τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού στην Ιταλία κατά την περίοδο 2014-2020.

Την προτίμησή τους στο ελληνικό γιαούρτι δείχνουν οι Ιταλοί με τις εξαγωγές του ελληνικού γαλακτοκομικού προϊόντος να αυξάνονται συνεχώς. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στις εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού στην Ιταλία κατά την περίοδο 2014-2020 οι οποίες τριπλασιάστηκαν συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα φτάνοντας σε μια αύξηση της τάξεως του 188,25%.

Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού στην Ιταλία

Πλέον η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Ιταλίας σε γιαούρτι με μερίδιο αγοράς 32,52% (σε αξία) και 21,41% (σε όγκο), με πρώτη τη Γερμανία. Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 οι εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, φτάνοντας στους 76.500 τόνους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μιλάνο, οι κύριοι λόγοι που οι Ιταλοί καταναλωτές προτιμούν το ελληνικό γιαούρτι συνοψίζονται στους εξής: α) Η στροφή των καταναλωτών στον υγιεινό τρόπο ζωής και την υγιεινή διατροφή και η καθιέρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας. β)  Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και ασβέστιο (18% – 30% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης) το καθιστά κατάλληλη επιλογή για σύγχρονους διατροφικούς τρόπους ζωής. γ) Πρόκειται για ένα σύγχρονο προϊόν  που είναι τόσο κρεμώδες όσο και όξινο και εάν αναμειχθεί με φρούτα ή ίνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές.

H Ιταλία αποτελεί τη μία από τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές για τα γιαούρτια της ΦΑΓΕ (η πρώτη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο), με τις πωλήσεις της εταιρείας στην Ιταλία να αυξάνονται το 2020 σε σύγκριση με το 2021 κατά 15,6% (σε αξία) και κατά 8,2% σε όγκο. Η ΦΑΓΕ εξάγει γιαούρτι στην Ιταλία από το 1983 και κατέχει ηγετική θέση στην εν λόγω αγορά της γειτονικής χώρας. Στο εννεάμηνο του 2021 οι εξαγωγές της ΦΑΓΕ στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 20% σε αξία και 12,5% σε όγκο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Σημαντικές εξαγωγές γιαουρτιού πραγματοποιούν στην Ιταλία και άλλες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, όπως η ΔΕΛΤΑ, η ΜΕΒΓΑΛ, η Ολυμπος και η Κρι Κρι, με την τελευταία να δραστηριοποιείται σημαντικά και στο κομμάτι των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας. Η Ολυμπος ίδρυσε θυγατρική πριν από 9 χρόνια στην Ιταλία, την Olympus Italia και στην κατηγορία του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού κατέχει τη δεύτερη θέση στην ιταλική αγορά, εξάγοντας πάνω από 6.000 τόνους ετησίως.

Το 2020 το ελληνικό γιαούρτι έφτανε σε 67 χώρες, από 54 το 2016, με την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελούν τους κύριους προορισμούς (μερίδιο 68% συνολικά επί των εξαγομένων ποσοτήτων το 2020).

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις