Υποχρεωτικά η θερμοκρασία στους 26 – 27 βαθμούς και κλείσιμο των κλιματιστικών ανά 2-3 ώρες

Ανακοινώθηκε το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στις δημόσιες υπηρεσίες από τους αρμόδιους υπουργούς, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σύμφωνα με τους ίδιους, το σχέδιο βασίζεται σε τρεις άξονες:

  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατάσταση κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτήρια
  • Άμεσα μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% και μακροπρόθεσμα για μείωση κατανάλωσης έως 30% έως το 2030
  • Κίνητρα για την επίτευξη τεχνικών στόχων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε πως στόχος είναι η ορθολογική διαχείριση για την εξοικονόμηση ενέργειας στις υπηρεσίες σε φωτισμό, κλιματισμό, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, υπάρχει η πρόβλεψη παροχής κινήτρων που συνδέονται με τις χρηματοδοτήσεις των υπηρεσιών.

 Εξοικονόμηση ενέργειας στις υπηρεσίες: Ποιος θα πάρει bonus και ποιος “πέναλτι”

Συγκεκριμένα, οι συστάσεις προβλέπουν πως οι υπηρεσίες θα λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς ενώ προβλέπεται ανά 2 με 3 ώρες να κλείνουν εντελώς για 10 λεπτά και να ανοίγονται τα παράθυρα. Ταυτόχρονα υπήρξε η οδηγία για απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, για φυσικό αερισμό των κτηρίων τη νύχτα, και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

Από την σύγκριση των αντίστοιχων λογαριασμών του προηγούμενου έτους θα διαπιστώνεται εάν οι υπηρεσίες συμορφώνονται με τους κανονισμούς και έτσι θα υπολογίζεται το bonus χρηματοδότησης που θα λαμβάνουν. Αντίθετα, αυτές που δεν τηρούν τις προβλεπόμενες συστάσεις θα πρέπει να κάνουν οικονομία σε άλλους τομείς για να καλύψουν την διαφορά των λογαριασμών. «Θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους από τον προϋπολογισμό τους» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα για τον υπολογισμό των κινήτρων καθώς, όπως εξήγησε, «το ακριβές ποσοστό, όμως, εξαρτάται από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε φορέα. Αν υπάρχει κάποιος έκτακτος λόγος, π.χ. καιρικές συνθήκες, αυτά θα τα δούμε στην πορεία και θα συνυπολογιστούν. Γι’ αυτό δεν θα κάνουμε ένα ενιαίο σύστημα, με κάποιο δεσμευτικό αλγόριθμο, που εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, διότι εκεί μπορεί να έχουμε αδικίες και αστοχίες».

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο: Τα κίνητρα για την μείωση κατανάλωσης

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις