Ενεργειακό κόστος και αυξήσεις στα άλευρα "καίνε" τους αρτοποιούς

Απλησίαστο κινδυνεύει να γίνει ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής για κάθε νοικοκυριό, το ψωμί, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η τιμή του στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 18%. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από το 2017, από όταν δηλαδή η Ευρωπαϊκή Στατιστική ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία.

Ο πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Κοζάνης, Απόστολος Κυρίνας, μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε τις αυξήσεις στο ψωμί λέγοντας πως ενεργειακό κόστος και το κόστος στα άλευρα έχουν εκτοξεύσει την τιμή.

Από τον Οκτώβριο κι έπειτα, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος για κάθε αρτοποιείο ανέρχεται περίπου στα 6.000 ευρώ τον μήνα. Ένας φούρνος καταναλώνει μηνιαίως από 8.000 έως 20.000 κιλοβατώρες. Αν προστεθούν και οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, τις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά, η κατάσταση γίνεται δυσβάσταχτη για τους αρτοποιούς.

Με την επιδότηση που πήραν οι αρτοποιοί μειώθηκαν, όπως λένε, τα έξοδα αλλά και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψουν το λειτουργικό τους κόστος.

Το ψωμί, το οποίο θεωρείται βασικό αγαθό είναι και το μόνο που θα προμηθευτούν από τον φούρνο πλέον οι περισσότεροι καταναλωτές, ενώ ακόμα και η παραγωγή άλλων προϊόντων στα αρτοποιεία έχει μειωθεί, αφού αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στη ζήτηση.

Διαβάστε επίσης: 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις