Τι αναφέρει στο FoodLife ο υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Με καθυστέρηση έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των εσπεριδοειδών στην Κρήτη, καθώς η παραγωγή είναι όψιμη φέτος εξαιτίας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών. Στη δύσκολη εξίσωση που βιώνει ο κλάδος με τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπ φρουτ και το αυξημένο κόστος παραγωγής έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη εργατών γης. Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει στο FoodLife, ο υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Γιώργος Κορναράκης: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους εργάτες γης, αφού πλέον λειτουργούμε με το μισό προσωπικό από αυτό που χρειαζόμαστε». Αν και σε πολλές περιοχές, η συγκομιδή βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ειδικά όσον αφορά τα πορτοκάλια, φαίνεται ότι το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο το επόμενο διάστημα. «Η ολιγωρία που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τους αρμόδιους στην επίλυση του προβλήματος μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης, έστρεψε μεγάλο αριθμό αυτών των εργατών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η σημερινή έλλειψη αυτών των εργατών έχει ως συνέπεια την σημαντική αύξηση των ημερομισθίων και του κόστους παραγωγής του προϊόντος. Σκεφτείτε ότι πέρυσι το μεροκάματο ήταν περίπου στα 35 ευρώ και φέτος έχει φτάσει στα 50 ευρώ» περιγράφει ο Γ. Κορναράκης.

Χρυσή χρονιά για το λάδι

Ακόμα και τα 5 ευρώ το κιλό θα φτάσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου το ελαιόλαδο στην Κρήτη, με τους παραγωγούς μιλούν για μια χρυσή χρονιά. Η φετινή σοδειά σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή λαδιού άλλων μεσογειακών χωρών, έχουν διαμορφώσει για φέτος τις ιδανικές συνθήκες, σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό. «Ο μοναδικός απρόβλεπτος παράγοντες για τους παραγωγούς ελαιολάδου αποτελεί ο δάκος, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει εμποδίσει τη μεγάλη παραγωγή, η οποία μπορεί να φτάσει και στο διπλάσιο σε σχέση με άλλες χρονιές» υπογραμμίζουν πηγές του κλάδου.

Ποιοτική χρονιά για το αβοκάντο

Για διπλάσια παραγωγή συγκριτικά με πέρυσι κάνει λόγο ο Γ. Κορναράκης για το κρητικό αβοκάντο προσθέτοντας ότι: «Φέτος τόσο από άποψη παραγωγής όσο και αναφορικά με την ποιότητα του προϊόντος θα είναι μια καλή χρονιά». Ωστόσο, οι τιμές φαίνεται να έχουν πέσει συγκριτικά με πέρσι, με την τιμή να φτάνει στα 2,40 ευρώ για τον παραγωγό όταν το 2021 ήταν στα 2,70 με 3 ευρώ. «Το βασικό αίτιο της μειωμένης τιμής είναι το γεγονός ότι η προσφορά είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση» αναφέρουν στελέχη του συνεταιρισμού. Να σημειωθεί ότι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην Κρήτη φυτεύονται με αβοκάντο, κυρίως στα Χανιά και το Δυτικό Ρέθυμνο, με αποτέλεσμα πλέον το νησί να κατέχει πάνω από το 90% της συνολικής ελληνικής παραγωγής του φρούτου.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις