Ποιες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτήσει το πρώτο επιχειρησιακό πρόγραμμα

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Με τρεις κομβικές αλλαγές και με ένα πρόγραμμα ύψους 3,9 δις. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κάνει πρεμιέρα το νέο ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, ύψους 26,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιαστεί και επισήμως στις 16 και 17 Ιουνίου στην Καλαμάτα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ θα είναι ανοιχτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε οι δυνητικοί δικαιούχοι να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν έγκαιρα για την υποβολή των προτάσεών τους. Παράλληλα, οι διαδικασίες θα είναι πιο απλοποιημένες και θα ζητούνται λιγότερα δικαιολογητικά για την κατάθεση των προτάσεων και την πιστοποίηση των δαπανών τους, ενώ σχεδιάζονται η αναμόρφωση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και η διασύνδεσή του με άλλα πληροφοριακά συστήματα (π.χ. Τaxisnet, «Εργάνη» και ΓΕΜΗ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ροή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο με το νέο τομεακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (παλαιό ΕΠΑνΕΚ), συνολικού προϋπολογισμού 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% θα προέλθει από τα κοινοτικά ταμεία και το 20% από εθνικούς πόρους. « Το εν λόγω πρόγραμμα αναδιαμορφώθηκε και στόχο έχει να στηρίξει και να ενδυναμώσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας» αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. Ειδικά, στη παρούσα φάση, που το αποτύπωμα της πανδημίας είναι βαθύ για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες είδαν τους τζίρους να μειώνονται δραματικά και την απαισιοδοξία να εκτοξεύεται στα ύψη, το στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να «τρέξει» το νέο ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. «Οι πόροι θα είναι διαθέσιμοι με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων που θα αξιοποιηθούν για τη μεγέθυνσή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (scaling up), την προώθηση της καινοτομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας, τις συνεργασίες (clustering), την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση των εργαζομένων και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών (Βιομηχανία 4.0)», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Η δομή

Το τομεακό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αναμένεται η οριστική έγκρισή του από τις κοινοτικές Αρχές μάλλον και πριν την επίσημη παρουσίαση στην Καλαμάτα) θα ξεκινήσει με μία από τις παρακάτω τέσσερις προσκλήσεις-προτεραιότητες:

– Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας, ύψους 772,85 εκατ. ευρώ
– Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ
– Βελτίωση πρόσβασης επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, ύψους 920,88 εκατ. ευρώ
– Ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μετασχηματισμού, προϋπολογισμού 530,94 εκατ. ευρώ

Τα ανωτέρω ποσά αναμένεται να αυξηθούν, ανάλογα με τη ζήτηση των επιχειρήσεων, προκειμένου να ανέλθουν στα 3,9 δισ. ευρώ.

Κεφάλαιο κίνησης

Σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα είναι διαθέσιμα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, πηγές του αρμόδιου υπουργείου επισημαίνουν ότι πρόκειται να αξιοποιηθούν εργαλεία από την προηγούμενη περίοδο, όπως επιχορηγήσεις και δάνεια με παροχή εγγυήσεων σε επιχειρήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας,. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν, «υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθεί ή ακόμη και να αποκλειστεί από τα διαθέσιμα εργαλεία η παροχή κεφαλαίου κίνησης». Επιπλέον, το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» θα υποστηρίξει παράλληλα την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, προωθώντας παρεμβάσεις και επενδύσεις σύμφωνα με τις πολιτικές που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην ίδια κατεύθυνση, το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει το εργαλείο υλοποίησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, η οποία συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο προώθησης της καινοτομίας, έχει ήδη συσταθεί το Ταμείο Καινοτομίας (υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας), που θα παρέχει χρηματοδότηση σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών πλάνων σε δραστηριότητες καινοτομίας, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ. Επίσης, προβλέπεται η εφαρμογή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της ελληνικής αγοράς, που προσδιορίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων, όπως είναι το μέγεθος, το στάδιο κύκλου ζωής, ο κλάδος δραστηριότητας και η γεωγραφική περιοχή δραστηριότητας. Μεταξύ, λοιπόν, των σημαντικότερων έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» είναι τα εξής:

– «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ»: Αφορά τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα και συνεργατικούς μηχανισμούς (clusters), ύψους 376 εκατ. ευρώ και με χρονοδιάγραμμα έναρξης του προγράμματος το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
– Equifund: Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, αλλά και στη στήριξη έργων ίδρυσης και αρχικής ανάπτυξης επιχειρήσεων, με τη συνεργασία χρηματοδοτικών οργανισμών, όπως τράπεζες, «επιχειρηματικοί άγγελοι» κ.α. Οι πόροι που προβλέπονται για το Ταμείο είναι ύψους 250 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις