Ο μεγαλύτερος καύσωνας των τελευταίων 500 ετών στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την μεγάλη κρίση του ενεργοβόρου τομέα των λιπασμάτων αυξάνουν τις τιμές στα ράφια του σούπερ μάρκετ

Oι τιμές των σιτηρών μπορεί να έχουν πέσει τον τελευταίο καιρό σε σύγκριση με το ρεκόρ που είχαν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο οι τιμές των τροφίμων δεν πρόκειται να μειωθούν σύντομα. Η εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς οι αγρότες σε πολλές βασικές χώρες παραγωγής μάχονται με την ξηρασία και τη ζέστη. Η Ευρώπη βίωσε αυτό το καλοκαίρι τον μεγαλύτερο καύσωνα των τελευταίων 500 ετών με την Ισπανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες να έρχονται αντιμέτωπες με την ξηρασία και την μειωμένη παραγωγή.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση στις τιμές τιμών των λιπασμάτων, ως αποτέλεσμα της γενικότερης κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αυξάνει ταυτόχρονα το κόστος στις καλλιέργειες γεγονός που μπορεί να φτάσει έως τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Ο ενεργοβόρας τομέας λιπασμάτων είναι από τις πρώτες βαριές βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη που μείωσε την παραγωγή εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, απαραίτητο συστατικό για τα λιπάσματα με βάση το άζωτο.

Την Πέμπτη, η μεγαλύτερη εταιρεία λιπασμάτων στον κόσμο, η Yara, με έδρα τη Νορβηγία, ανακοίνωσε μείωση κατά 50% της παραγωγής λιπασμάτων με βάση την αμμωνία στην Ευρώπη, επικαλούμενη «υψηλές τιμές ρεκόρ». Η απόφαση ήρθε λιγότερο από 24 ώρες αφότου το μεγαλύτερο εργοστάσιο λιπασμάτων της Βρετανίας CF Fertilizers UK δήλωσε ότι θα «διακόψει προσωρινά» την παραγωγή στο εργοστάσιό του στο Billingham. Δύο άλλοι μεγάλοι παραγωγοί λιπασμάτων στην Πολωνία ανακοίνωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι θα σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Την ίδια στιγμή, μπορεί οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας να ξεκίνησαν ξανά αλλά οι οι γεωργικές εκτάσεις που χάθηκαν στον πόλεμο και οι χαμηλές τοπικές τιμές απειλούν την επόμενη σοδειά του σιταριού. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα έθνη πρέπει να προσαρμοστούν για να προστατεύσουν τις προμήθειες τους.

Διαβάστε επίσης: 

PwC: Ο πληθωρισμός αλλάζει ριζικά τις καταναλωτικές συνήθειες παγκοσμίως

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις