Την πράσινη παραγωγική λειτουργία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό αφορούν οι προσκλήσεις

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Με δύο εμβληματικές δράσεις για την ενίσχυση και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για τη ενεργειακή αυτονομία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κάνει πρεμιέρα το νέο ΕΣΠΑ έως το τέλος Οκτωβρίου, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πρόσκληση «Πράσινη παραγωγική λειτουργία ΜμΕ», ύψους 700 εκατ. ευρώ, και τη δράση «Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων», με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και θα ανάψουν ουσιαστικά το «πράσινο φως» για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας περιόδου 2021-2027. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου κάνουν λόγο για δράσεις ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση των μεταβάσεων, ενόψει και των τρεχουσών κρίσιμων εξελίξεων παγκοσμίως, τόσο σε ενεργειακό όσο και σε ψηφιακό επίπεδο.

Έξτρα μπόνους 10%

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα νέα επενδυτικά προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα παρέχουν έξτρα μπόνους 10% για τις επιχειρήσεις που θα υιοθετούν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, όπως είναι οι δαπάνες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (π.χ. φωτοβολταϊκά πάνελ για ιδιοκατανάλωση), τα αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά μέσα κ.α.. Εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που θα δώσει και την τελική έγκριση έως τις 15 Οκτωβρίου, τα όρια του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού για κάθε επενδυτικό σχέδιο για το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης θα κυμαίνονται από 80.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό της επιδότησης να φτάνει έως και το 50%. «Το πλαφόν έχει ανέβει στο 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή έως 500.000 ενίσχυση και 500.000 ιδία συμμετοχή, ώστε οι επιχειρήσεις που θέλουν πραγματικά να ενισχύσουν την παραγωγική τους λειτουργία και εδικά με ενεργειακό τρόπο να μπορούν να το κάνουν», επισημαίνουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου. Για την ψηφιακή αναβάθμιση θα είναι από 18.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ με το ποσοστό της επιδότησης να είναι έως και 50%.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων, με βασική προϋπόθεση στο μεν «πράσινο» πρόγραμμα η επιχείρηση να έχει τουλάχιστον τρεις εργαζομένους και στην ψηφιακή δράση να απασχολεί το λιγότερο επτά άτομα. «Το ελάχιστο όριο ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι μεγαλύτερο σχετικά με την ενεργειακή δράση, καθώς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχει μια δράση αντίστοιχη με αυτή, με χαμηλότερο όριο στον αριθμό εργαζομένων. Στόχος μας είναι να μην υπάρχουν επικαλυπτόμενες δράσεις» προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπολογίζεται πως θα ενισχυθούν και από τις δύο προσκλήσεις πάνω από 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων περίπου 18.000 θα αφορούν τη μεγαλύτερη δράση και 15.000 με 20.000 την ψηφιακή.

Η καταβολή της επιχορήγησης και στα δύο προγράμματα θα είναι τμηματική μετά την υλοποίηση συγκεκριμένου ποσοστού του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση, βέβαια προκαταβολής, που μπορεί να φτάσει έως και το 30%, με βάση τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα πρέπει να δοθεί και ισόποση εγγυητική επιστολή. Όσον αφορά την περίοδο υλοποίησης, φαίνεται ότι αυτή δεν θα είναι ίδια για όλα τα επενδυτικά σχέδια. «Εάν το επενδυτικό σχέδιο μιας επιχείρησης είναι μικρότερο,  η περίοδος υλοποίησης μπορεί να είναι και 18 μήνες, ενώ στα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια θα είναι 24 μήνες από την ένταξη» υπογραμμίζουν τα αρμόδια στελέχη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις