Νέα μελέτη: H Ευρωπαϊκή Ένωση πετά περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει

Περίπου 153 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια
H Ευρωπαϊκή Ένωση σπαταλά περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει, γεγονός που επηρεάζει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Feedback EU. Συγκεκριμένα, η σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 153 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αριθμός διπλάσιος των προηγούμενων εκτιμήσεων και 15 εκατομμύρια τόνοι περισσότεροι από ό,τι εισάγονται σε αυτήν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης.
Η ποσότητα του σίτου που σπαταλάται μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ίση με το ήμισυ περίπου των εξαγωγών σιταριού της Ουκρανίας και το ένα τέταρτο των άλλων εξαγωγών σιτηρών της ΕΕ.
Ώρα να τεθούν νομικά δεσμευτικοί στόχοι για να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Frank Mechielsen, διευθυντής της Feedback EU, που εκπόνησε τη μελέτη, δήλωσε: «Σε μια περίοδο υψηλών τιμών των τροφίμων και κρίσης στο κόστος ζωής, είναι σκάνδαλο ότι η ΕΕ δυνητικά πετάει περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει. Η ΕΕ έχει τώρα μια τεράστια ευκαιρία να θέσει νομικά δεσμευτικούς στόχους για να μειώσει στο μισό τα απόβλητα τροφίμων από το “Farm to Fork” έως το 2030 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας».
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον περασμένο μήνα ήταν 8% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας ξεπέρασαν φέτος ακόμη και τα ρεκόρ που σημειώθηκαν στο απόγειο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.
Ο Abdolreza Abbassian, αναλυτής της αγοράς σιτηρών και πρώην ανώτερος οικονομολόγος του FAO, είπε ότι η εποχή των φθηνών τροφίμων τελείωσε και οι τιμές θα παραμείνουν πιθανώς υψηλές, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
«Λόγω της ενεργειακής κατάστασης, της κατάστασης των λιπασμάτων, των αβεβαιοτήτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και των αποστολών, για να μην αναφέρουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν πρόκειται να δούμε τις τιμές των τροφίμων στα επίπεδα πριν από μια δεκαετία, που είχε συνηθίσει», είπε.
Ο Olivier De Schutter, συμπρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα Αειφόρα Συστήματα Τροφίμων, και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι το πρόβλημα ήταν ότι η βιομηχανία αγροδιατροφής είχε ιστορικά βρει τα απόβλητα πιο συμφέρουσα από την αποδοτικότητα.
«Και στα δύο άκρα της τροφικής αλυσίδας είναι ακριβό να μειωθούν τα απόβλητα και είναι κερδοφόρο να πουλάς στους ανθρώπους περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται», είπε. «Οι ημερομηνίες πώλησης ορίζονται επίσης με τρόπο που υποχρεώνει τους ανθρώπους να αγοράζουν περισσότερα από όσα μπορούν πραγματικά να καταναλώσουν».
Οι Βρυξέλλες αναμένεται να υποβάλουν μια πρόταση αργότερα αυτό το έτος για τους πρώτους νομικά εφαρμοστέους στόχους στον κόσμο για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων – 43 πράσινες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις υποστήριξαν το αίτημα της ΕΕ για μείωση κατά 50% των απορριμμάτων έως το 2030.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις