Νέα ΚΑΠ: Εν αναμονή παρατηρήσεων και σχολίων του Στρατηγικού Σχεδίου από τις Γενικές Διευθύνσεις της Ε.Ε.

Στο FoodLife μιλά ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της περιόδου 2023-2027, μέσω της οποίας θα καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα κατανέμονται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τους Έλληνες αγρότες. Πρόκειται για ένα πόσο που ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ για την νέα προγραμματική περίοδο, ενώ μέσω της ΚΑΠ θα ρυθμίζονται και θέματα όπως είναι η σύγκλιση των δικαιωμάτων άμεσης ενίσχυσης, τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων κ.α. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 είναι στα 19,3 δισ ευρώ. Συγκεκριμένα, για την προσεχή 5ετία πρόκειται να εισρεύσουν 9,621 δισ. ευρώ από τις άμεσες ενισχύσεις, 3,635 δισ. ευρώ από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και 249,29 εκατ. ευρώ από τα τομεακά προγράμματα και προστίθενται σε αυτά και η εθνική συμμετοχή. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο απομένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταξύ των Γενικών Διευθύνσεων. Έχουμε στείλει το σχέδιο και αναμένουμε τις παρατηρήσεις από τις συναρμόδιες διευθύνσεις» δηλώνει στο FoodLife ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.
Φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές
Στροφή σε ένα «πράσινο» πρωτογενή τομέα με επενδύσεις φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα θα προωθεί η νέα ΚΑΠ για αυτό και η σύνδεση των επιδοτήσεων με μέτρα και επενδύσεις περιβαλλοντικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, φαινόμενο που επηρεάζει σημαντική την αγροτική παραγωγή είναι μια από τις μεγάλες της τομές. Εξού και το 25% των άμεσων ενισχύσεων που θα καταβάλλεται για φιλικές στο περιβάλλον πρακτικές, τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα. Παράλληλα, στη νέα ΚΑΠ διατηρούνται 17 συνδεδεμένες ενισχύσεις και τελικά εκτός των ενισχύσεων μένουν τα συμπύρηνα ροδάκινα, τα σπαράγγια, οι καρποί με κέλυφος και τα ζαχαρότευτλα.
Η συμφωνία περιλαμβάνει εννέα στόχους όπου μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και νέοι τομείς αφού δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των νέων αγροτών αλλά και στην προώθηση ενός νέου πλαισίου αξιολόγησης και ελέγχου που θα είναι πιο αυστηρό με τις ποινές σε περίπτωση παράβασης να μην επιβαρύνουν μόνο τον εκάστοτε αγρότη αλλά και την ίδια την χώρα. Μεταξύ αυτών είναι η υποστήριξη βιώσιμων γεωργικών εισοδημάτων και ανθεκτικότητας, η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων όπως είναι το νερό, το έδαφος και ο αέρας, η προσέλκυση νέων γεωργών κ.α.. Όσον αφορά το μοντέλο συμμόρφωσης των νέων κανόνων της ΚΑΠ για τους ευρωπαίους αγρότες που αλλάζει, παράγοντες του κλάδου αναφέρουν χαρακτηριστικά πως: «πλέον ξεφεύγουμε από το μοντέλο της συμμόρφωσης των κανόνων και περνάμε στο μοντέλο επιδόσεων δηλαδή ο αγρότης θα πρέπει όχι μόνο να αποδεικνύει ότι δεν έχει κάνει κάποιο λάθος για να λάβει τους επιδοτούμενους πόρους αλλά να δείχνει και σε τι ποσοστό έχει υλοποιήσει τις δράσεις».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις