Το επικίνδυνο είδος δυσκολεύει τα τελευταία μπάνια των λουόμενων

Μπορεί το καλοκαίρι σιγά σιγά να φεύγει αλλά οι μωβ μέδουσες παραμένουν στις ελληνικές θάλασσες ακόμα και τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου.  Με βάση, λοιπόν, τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist, παρατηρείται ένας σταθερός αριθμός από καταγραφές των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) και τις περισσότερες φορές μεμονωμένα άτομα, επιτρέποντας έτσι στους κολυμβητές να κολυμπήσουν.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου με  τα μελτέμια (βόρειοι άνεμοι) που επικράτησαν εδώ και 1.5 μήνα να έχουν φύγει, υπάρχει πιθανότητα να ξαναεμφανιστούν σε μερικά σημεία οι μωβ μέδουσες. Κι αυτό γιατί εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το πού θα μετακινηθούν οι μέδουσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των περιοχών όπου εμφανίζονται είναι σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με το προηγούμενο δεκαήμερο.

Μωβ μέδουσες: Τα χαρακτηριστικά τους 

Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Έχει μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο.

Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσεις μωβ μέδουσα 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο του Ομίλου Ευρωκλινικής, αν έρθει σε επαφή με εμάς, οι κινήσεις μας πρέπει να είναι οι εξής:

  1. Ξεπλένουμε το σημείο που έγινε το τσίμπημα με άφθονο θαλασσινό νερό χωρίς τρίψιμο.
  2. Εφαρμόζουμε στο τσίμπημα διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού θαλασσινού με αναλογία 1:1
  3. Αφαιρούμε τις μικροσκοπικές κύστεις χρησιμοποιώντας κάποιο σκληρό πλαστικό πχ κάρτα πιστωτική.
  4. Ξεπλένουμε ξανά το σημείο με θαλασσινό νερό.
  5. Εφαρμόζουμε στο τσίμπημα κρέμες με κορτιζόνη και αντιβιοτικό και λαμβάνουμε αντιϊσταμινικά χάπια σε περίπτωση κνησμού (φαγούρα).
  6. Σε σπανιότερη περίπτωση που έχουμε πιο σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας τότε πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις