Μέχρι και αργά χθες το βράδυ έγιναν 580.000 αιτήσεις για 1.070.000 επιταγές

του Δημήτρη Χριστούλια

Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για τις αιτήσεις του Κοινωνικού Τουρισμού, με την προθεσμία να έχει πλέον λήξει, αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το FoodLife.

Μιλώντας στο FoodLife υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΥΠΑ αποκαλύπτει ότι συνολικά 580.000 πολίτες έκαναν αιτήσεις για 1.070.000 επιταγές.

Σημειώνεται ότι συνολικά θα δοθούν 300.000 επιταγές, που σημαίνει ότι αρκετοί δικαιούχοι θα μείνουν εκτός του Κοινωνικού Τουρισμού με την επιλογή των τελικών δικαιούχων να γίνεται με την μορφή μοριοδότησης, δηλαδή με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το FoodLife, με αρκετούς πολίτες να ζητούν να ανοίξει πάλι η πλατφόρμα καθώς χθες Δευτέρα οι αιτήσεις γινόντουσαν με δυσκολία
καθώς η πλατφόρμα «κόλλαγε» με αποτέλεσμα αρκετοί να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία.

Σημειώνεται ότι όσοι επιλεγούν για τον Κοινωνικό Τουρισμό θα μπορούν να κάνουν διακοπές από τις αρχές Ιουλίου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου οι διακοπές για όσους ήταν δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού ξεκίναγαν στις αρχές Αυγούστου. Αξίζει να αναφερθεί ότι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση των επιταγών
μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν διακοπές 6 διανυκτερεύσεων με μικρή συμμετοχή ή 10 και 12 ημέρες δωρεάν σε συγκεκριμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΔΥΠΑ

579.580 αιτήσεις για συνολικά 1.068.904 επιταγές υποβλήθηκαν για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους δικαιούχους ήταν ιδιαίτερα έντονο. Είναι ενδεικτικό ότι από την Κυριακή και τη Δευτέρα (στις 4 και 5 Ιουνίου η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ) υποβλήθηκαν περίπου 360.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα (1η Ιουλίου αντί για 1η Αυγούστου) και αφορά σε 300.000 επιταγές με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ.

Η επιλογή βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμό παιδιών, εισόδημα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024),ενώ η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις