Τι πρέπει να προσέχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες για να μην πληρώσουν επιπλέον φόρους

Του Δημήτρη Χριστούλια

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη 30 Μαρτίου αναμένεται ανοίξει το taxisnet με περισσότερους από 9 εκατομμύρια φορολογούμενους να πρέπει έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους μέχρι το τέλος Ιουνίου και να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Ιουλίου, ακόμη και εάν επιλέξουν κάποιοι να κάνουν την δήλωσή τους την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Και φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουν φόρους που δεν τους αναλογούν.

Με την βοήθεια της φοροτεχνικού Φιλοθέης Μακριδάκη σας παραθέτει έναν χρήσιμο οδηγό για την σωστή συμπλήρωση της φορολογικής σας δήλωσης.

Επικαιροποίηση στοιχείων

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι ότι πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους προκειμένου να ανοίξουν τα έντυπα και να ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης αυτών και κατόπιν η υποβολή τους. Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσουν οπωσδήποτε το έντυπο Ε1 και ανάλογα με τις ιδιοκτησίες που κατέχουν καθώς και τις επαγγελματικές δραστηριότητες αντίστοιχα τα έντυπα Ε2 και Ε3.

Οι έγγαμοι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, λαμβάνοντας ξεχωριστό εκκαθαριστικό ο καθένας. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι αν έχει δηλωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου από τον έναν εκ των δύο συζύγων η επιθυμία για χωριστές φορολογικές δηλώσεις, τότε οι δηλώσεις θα υποβληθούν χωριστά, και μόνο τότε. Τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση ή χωριστή ανάλογα την επιθυμία τους οποιαδήποτε στιγμή.

Επίσης, μπορούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, ο καθένας για τα εισοδήματά του μόνο εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Απαραίτητη προϋπόθεση εδώ είναι η ενημέρωση της αρμόδιας ΔΟΥ για αυτές τις ενέργειες.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που υπάρχει έγγαμη σχέση και οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται χωριστά, αν ο ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στην κύρια κατοικία, είτε είναι ιδιόκτητη είτε δωρεάν παραχωρημένη, ούτε συμμετέχει ως μισθωτής στη μισθωμένη κύρια κατοικία, οφείλει, στη χωριστή δήλωση που θα υποβάλει, να συμπληρώσει τον κωδικό 801 του πίνακα 6 της δήλωσης με τον ΑΦΜ του άλλου συζύγου, καθώς και τον κωδικό 092 που αφορά τη φιλοξενία, επιλέγοντας, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο», η οποία περιλαμβάνεται στον αναδυόμενο πίνακα επιλογών. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο για την δήλωση της κατοικίας που διαμένουμε κατά την υποβολή των χωριστών φορολογικών δηλώσεων.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις