Οι κυρώσεις για τις υπηρεσίες που δεν συμμορφώνονται και οι επιβραβεύσεις για αυτές που πετυχαίνουν τον στόχο

Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στόχος είναι η άμεση μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% και η μείωση κατά 30% έως το 2030. Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ γενναίες αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο εύρος και το μέγεθος της κρίσης. Είναι κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη καθυστέρησε δραματικά, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Επίσης, θα υπάρξει ψηφιακή παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο, ενώ θα διοριστεί σε κάθε υπηρεσία ένας “ενεργειακός υπεύθυνος” για τον έλεγχο των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, με μια σειρά ανάλογων καθηκόντων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα θεσπίσει κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη των στόχων. Ο κ. Σκρέκας προχώρησε και σε συστάσεις προς τους εργαζόμενους – όπως το να μην γίνεται άσκοπη χρήση των κλιματιστικών και να σβήνουν τα φώτα φεύγοντας από την υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, την Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος “Ηλέκτρα” για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο περιλαμβάνει: 

  • Άμεσα μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου κατά 30% έως το 2030.
  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του δημοσίου.
  • Για τα κτίρια οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο.
  • Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.
  • Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
  • Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.
  • Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι αυτό.
  • Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι.
  • Σκίαση όπου απαιτείται.

Φωτισμός

  • Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.
  • Βελτίωση λειτουργίας σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης
  • Τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.
  • Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.

Οι κυρώσεις

«Εκτός από τα κίνητρα για τους φορείς που πιάνουν τους ενεργειακούς στόχους εξετάζεται να υπάρξουν και «κυρώσεις». Όπως είπε ο κ. Βορίδης θα εξετάσουμε εάν οι φορείς του Δημοσίου θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων εάν δεν προχωρήσουν στον προγραμματισμό που έχουμε ανακοινώσει με την ΚΥΑ. Ακόμα στον κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί».

«Θα είμαστε αρκετά αυστηροί σε αυτό γιατί μιλάμε για κάτι απλό» διεμήνυσε ο Μάκης Βορίδης εξηγώντας ότι από τους 2.495 οι 1.800 είναι είτε ΟΤΑ είτε εταιρείες που σχετίζονται με αυτούς. «Είναι σημαντικό για ηθικούς και οικονομικούς λόγους. Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό, ζητάμε έναν ορισμό ενός ενεργειακού υπεύθυνου για τη ρύθμιση των κλιματιστικών, των θερμαντικών, να σβήνουν τα φώτα όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, που αναφέρθηκε επίσης σε «κυρώσεις» σε δημόσιους φορείς που δεν επιτυγχάνουν τον στόχο. Όπως είπε: “Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα. Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ”.

Οι επιβραβεύσεις

“Έχουμε βάλει σε έναν αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες ένα σύστημα μπόνους για υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Σε αυτούς θα προσθέσουμε τη μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος. Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα, δεν θα κάνουμε τυφλή εφαρμογή των κανόνων αλλά με κρίση αγαθή”.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτές είναι οι 10 πιο ενεργοβόρες συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις