Τι έχει οδηγήσει στις μαζικές περικοπές θέσεων παγκοσμίως

Σε μαζικές απολύσεις προχωρούν τους τελευταίους μήνες οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί καθώς, όπως όλα δείχνουν, ξεκινούν να προσαρμόζονται σε μια νέα πραγματικότητα. Έως τώρα, η Google έχει ανακοινώσει 12.000 απολύσεις ατόμων από το εργατικό της δυναμικό και η Microsoft 10.000 περικοπές υπαλλήλων. Η Amazon ξεκίνησε επίσης έναν νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας που αναμένεται να εξαλείψουν περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους κάνοντας τη μεγαλύτερη μείωση εργατικού δυναμικού στην 28χρονη ιστορία της.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, τα υψηλά επιτόκια και οι φόβοι για πιθανή ύφεση το επόμενο έτος ήταν μερικοί από τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την πρωτοφανή πολιτική μαζικών  απολύσεων.

Meta

Ταυτόχρονα, η Meta ανακοίνωσε τον Νοέμβριο τον πιο σημαντικό γύρο απολύσεων που έγινε ποτέ. Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να περικόψει το 13% του προσωπικού της, το οποίο ανέρχεται σε περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους. Οι περικοπές του τεχνολογικού γίγαντα έρχονται μετά την αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων κατά περίπου 60% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η επιχείρηση έχει πληγεί από ανταγωνιστές όπως το TikTok, την επιβράδυνση των δαπανών για διαφημίσεις στο διαδίκτυο και τις προκλήσεις από τις αλλαγές iOS της Apple.

Twitter

Λίγο μετά την αγορά του για 44 δισ. δολάρια από τον Elon Musk, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter απέλυσε περίπου 3.700 υπαλλήλους, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό προσωπικό. Έκτοτε, πολύ περισσότεροι υπάλληλοι παραιτήθηκαν αφού ο Musk άλλαξε ορισμένες πολιτικές σχετικά με την εργασία από το σπίτι και ανακοίνωσε ότι περίμενε από όλους τους εργαζόμενους να δεσμευτούν σε ένα «σκληροπυρηνικό» εργασιακό περιβάλλον.

Netflix

Το Netflix ανακοίνωσε επίσης δύο γύρους απολύσεων. Τον Μάιο, η υπηρεσία ροής κατάργησε 150 θέσεις εργασίας αφού η εταιρεία ανέφερε την πρώτη απώλεια συνδρομητών σε μια δεκαετία. Στα τέλη Ιουνίου, ανακοίνωσε άλλες 300 απολύσεις. Σε μια δήλωση προς τους υπαλλήλους, το Netflix είπε: «Ενώ συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικά στην επιχείρηση, κάναμε αυτές τις προσαρμογές ώστε το κόστος μας να αυξάνεται σύμφωνα με την πιο αργή αύξηση των εσόδων μας».

Zoom

Ταυτόχρονα, η εταιρεία ομαδικών βιντεοδιασκέψεων Zoom Video Communications ανακοίνωσε 1.300 απολύσεις αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% περίπου του προσωπικού της. Η πανδημία ήταν αυτή που οδήγησε στην γιγάντωση της εταιρείας καθώς οι τηλεδιασκέψεις και η τηλεργασία ήρθαν στο επίκεντρο. Η σταδιακή λήξη της όμως έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης χρηστών και σε πτώση κερδών του Zoom.

E-bay

Απολύσεις ανακοίνωσε και το E-bay με τον μεγάλο ηλεκτρονικό λιανοπωλητή να “κόβει” 500 υπαλλήλους, δηλαδή το 4% του εργατικού δυναμικού του. Σε σημείωμά του προς του υπαλλήλους, ο CEO, Τζέιμι Ιανόν, αναφέρει ότι η εταιρεία αποφάσισε να κάνει περικοπές, αφού πρώτα εξέτασε το παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον των τελευταίων μηνών. Αναφέρει, επίσης, ότι οι απολύσεις θα ενισχύσουν την ικανότητα του eBay να προσφέρει καλές υπηρεσίες στους πελάτες του και ότι θα το βοηθήσουν να επικεντρωθεί σε τομείς όπου θα μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις