Το ύψος εξαρτάται τόσο από την κληρονομικότητα όσο και από τον τρόπο ζωής.

Παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι προπονήσεις μπορούν να επηρεάσουν το ύψος στην ηλικία ανάπτυξης και να επηρεάσουν το πώς μπορεί να διατηρηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής, αποτρέποντας την απώλεια οστικής πυκνότητας. Στο μέτωπο της διατροφής, υπάρχουν ορισμένες τροφές που βοηθούν το παιδί να ψηλώσει και να το διατηρήσει μακροπρόθεσμα.

Τροφές που βοηθούν το παιδί να ψηλώσει

Αμύγδαλα: Μια χούφτα αμύγδαλα κάθε πρωί μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη, την όραση, ακόμη και την ανάπτυξη στα παιδιά. Περιέχοντας μέταλλα, βιταμίνες και υγιή λίπη, τα αμύγδαλα είναι ένα νόστιμο βασικό προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή με γάλα και βρώμη. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, τα αμύγδαλα συνδέονται με την καλύτερη υγεία των οστών. Η βασική εγγενής θρεπτική του ουσία βιταμίνη Ε, επίσης, βοηθά τα παιδιά να αυξήσουν το ύψος από νεαρή ηλικία.

Αυγά: Πλούσια πηγή λιπών και πρωτεϊνών, τα αυγά είναι μερικά από τα πιο βολικά, νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα που υπάρχουν. Ένα μεγάλο αυγό δίνει έως και έξι γραμμάρια πρωτεϊνών – αμινοξέων που προάγουν τον σχηματισμό των οστών και τα ενισχύουν με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, προσφέρουν επίσης βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που βοηθά τα οστά να απορροφούν σωστά το ασβέστιο.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Εκτός από τις πρωτεΐνες, τα οστά χρειάζονται ασβέστιο για να αναπτυχθούν και να διατηρήσουν τη δομή τους με τα χρόνια, και μία από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το τυρί και το βούτυρο. Το γάλα δίνει επίσης στο σώμα σας υγιή λίπη, φώσφορο και μαγνήσιο – μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να ψηλώσει. Ένα ποτήρι γάλα μπορεί να δώσει έως και οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Όσο και αν το παιδί σας είναι πιθανό να απεχθάνεται μια μερίδα φυλλωδών λαχανικών όπως σπανάκι, λάχανο και λαχανικά στο πιάτο του, αυτά τα λαχανικά μπορεί να είναι το κλειδί για να γίνει ψηλότερο με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και τρόφιμα όπως το μπρόκολο περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου – ένα μακροθρεπτικό συστατικό που προάγει την ανάπτυξη και τη δύναμη των οστών με την πάροδο του χρόνου.

Σόγια: Η σόγια είναι μια άλλη απίστευτα πλούσια πηγή πρωτεϊνών που μπορεί να δοθεί στα παιδιά. Είτε με τη μορφή γάλακτος σόγιας είτε με τη μορφή τόφου, αυτά μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση στα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εξίσου υγιεινά για να βοηθήσουν το παιδί σας να γίνει ψηλότερο με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις