Τα παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών χρειάζονται πολλή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά επειδή εξακολουθούν να μεγαλώνουν.

Η ποσότητα ενέργειας που περιέχει το φαγητό και το ποτό μετριέται τόσο σε kilojoules (kJ) όσο και σε kilocalories (kcal) και συνήθως αναφέρεται ως θερμίδες. Η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διατροφή εκτιμά ότι οι μέσες ημερήσιες ενεργειακές απαιτήσεις για παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών είναι συγκεκριμένες.  Ακολουθεί ένας πίνακας με τις θερμίδες που χρειάζεται ένα παιδί, για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 7 έως 10 ετών, σε ξεχωριστές στήλες και σειρές.

Θερμίδες που χρειάζεται ένα παιδί ηλικίας 7 έως 10 ετών

Ηλικία           Αγόρια                                Κορίτσια

7           6.900 kJ ή 1.649 kcal        6.400 kJ ή 1.530 kcal
8          7.300 kJ ή 1.745 kcal         6.800 kJ ή 1.625 kcal
9          7.700 kJ ή 1.840 kcal        7.200 kJ ή 1.721 kcal
10        8.500 kJ ή 2.032 kcal       8.100 kJ ή 1.936 kcal

Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία είναι μόνο ένας οδηγός. Τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο από αυτές τις εκτιμήσεις ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας.

Ενώ η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το παιδί σας είναι σημαντική, θα πρέπει επίσης να τρώει μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή για παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • τουλάχιστον 5 μερίδες από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα
  • γεύματα που βασίζονται σε αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατάτες, ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι (επιλέξτε ποικιλίες ολικής αλέσεως όταν είναι δυνατόν)
  • κάποιο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ή εναλλακτικές λύσεις (επιλέξτε επιλογές με χαμηλά λιπαρά όπου μπορείτε)
  • ορισμένα τρόφιμα που είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα φασόλια και οι φακές
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν τρώει πάρα πολλά ζαχαρούχα ή λιπαρά τρόφιμα, όπως γλυκά, κέικ και μπισκότα, ή να μην πίνει πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη.

Αυτά τα τρόφιμα και τα ποτά τείνουν να είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά περιέχουν λίγα θρεπτικά συστατικά. Λάβετε ιδέες για πιο υγιεινές συνταγές για μεσημεριανό γεύμα και βοηθήστε την οικογένειά σας να πάρει 5 την ημέρα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις