Τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά το χειμώνα.

Τα παιδιά μας ίσως χρειάζονται περισσότερο από όλους να θωρακιστούν εν όψει του κρύου καιρού του χειμώνα. Για να διατηρηθεί ο οργανισμός τους σε καλή κατάσταση και να μπορεί το ανοσοποιητικό τους να αντιμετωπίσει τους ιούς που το απειλούν είναι απαραίτητο να λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά,

Σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών, το δημοφιλέστερο μικροθρεπτικό συστατικό, που έρχεται στο μυαλό μας είναι η βιταμίνη C. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό. Πολλές βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, αλλά και βιοδραστικά συστατικά, με τον ένα ή άλλο τρόπο, σχετίζονται με τη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού από τους ιούς και τα μικρόβια. Τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που είναι πλούσια σε τέτοια συστατικά, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε σε πρακτικό επίπεδο το ερώτημα είναι πώς να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή κατανάλωσή τους από τα παιδιά. Ένας πρακτικός τρόπος είναι βάζοντας πολλά χρώματα στο γεύμα τους!

Τα φρούτα και τα λαχανικά, ανάλογα με το χρώμα και την ένταση του χρώματός τους είναι πλούσια σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να καταναλώνουν 2 πλούσιες πολύχρωμες σαλάτες από ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά και 2-3 φρούτα ημερησίως.

Ορισμένα παραδείγματα εποχικών πιάτων αποτελούν:

  • Σαλάτα με μαρούλι, λάχανο άσπρο και μωβ, καρότο, πολύχρωμες πιπεριές, ρόδι και καρύδια.
  • Σαλάτα με ανάμικτα βραστά λαχανικά: μπρόκολο πράσινο και μωβ, κουνουπίδι, χόρτα, καρότο, κολοκύθι και πατάτα.
  • Smoothie με μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι, μανταρίνι, μήλο πράσινο και κόκκινο, ακτινίδιο, ρόδι.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις