Ερευνητές βρήκαν σύνδεση μεταξύ της διατροφής της μητέρα και του παιδιού.

Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον υποστηρίζει ότι η παιδική παχυσαρκία μπορεί να συνδέεται με την ανθυγιεινή διατροφή της μητέρας πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι γεγονός ότι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται παγκοσμίως. Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι ενήλικες, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία τους. Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό.

Νέα έρευνα, με επικεφαλής τη Δρ. Sarah Crozier, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στατιστικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας οκτώ ή εννέα ετών ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα εάν η μητέρα τους είχε κακή διατροφή κατά τη διάρκεια – και πριν – την εγκυμοσύνη. Η έρευνα προσδιορίζει αυτές τις περιόδους ως κρίσιμες για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή 2.963 ζευγαριών μητέρας-παιδιού που συμμετείχαν στην Έρευνα Γυναικών του Σαουθάμπτον του Ηνωμένου Βασιλείου – μια μακροχρόνια μελέτη που παρακολουθεί την υγεία των μητέρων και των παιδιών τους. Οι γυναίκες το προσχώρησαν πριν από την εγκυμοσύνη, όταν σκέφτονταν για πρώτη φορά να αποκτήσουν μωρό.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι γυναίκες έδωσαν συνέντευξη και οι απαντήσεις τους χρησιμοποιήθηκαν για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με τη διατροφή τους και του παιδιού τους. Οι ερευνητές ρώτησαν για τη διατροφή της μητέρας πριν μείνει έγκυος και όταν ήταν έγκυος 11 και 34 εβδομάδων. Ρώτησαν επίσης τι έτρωγε το παιδί στους έξι μήνες, ένα έτος, τρία χρόνια, έξι έως επτά ετών και οκτώ έως εννέα ετών.

Οι μητέρες που ήταν νεότερες, είχαν αποκτήσει λιγότερα ακαδημαϊκά προσόντα, κάπνιζαν και είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πριν από την εγκυμοσύνη έτειναν να βρίσκονται σε μια ομάδα χειρότερης διατροφής με το παιδί τους.

Όταν τα παιδιά ήταν οκτώ έως εννέα ετών, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποσότητα του λιπώδους ιστού στο σώμα τους. Υπολόγισαν επίσης τον ΔΜΣ του παιδιού, προσαρμόζοντάς τον ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Obesity, έδειξαν ότι εάν ένα ζευγάρι μητέρας-παιδιού βρισκόταν σε ομάδα χαμηλότερης ποιότητας διατροφής, αυτό συσχετίστηκε με το παιδί που είχε υψηλότερο ποσοστό DXA σωματικού λίπους και ΔΜΣ στην ηλικία των οκτώ ή εννέα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις