Μια άκρως περιοριστική διατροφή μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με μελέτη.

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μια βραχυπρόθεσμη διατροφική παρέμβαση, η οποία αποκλείει τρόφιμα που αποτελούν έναυσμα για συμπτώματα ΔΕΠΥ, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η ΔΕΠΥ μπορεί να οδηγήσει σε απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα και η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ερευνητές.

Συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ

Στην περίπτωση αυτής της μελέτης, οι πιο αυστηρές δίαιτες αποτελούνταν από ρύζι, γαλοπούλα, λαχανικά (λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, φύτρα, μαρούλι), αχλάδια, ελαιόλαδο, αλάτι και ροφήματα με πρόσθετο ασβέστιο και νερό. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της δίαιτας, προστέθηκαν και άλλα τρόφιμα, όπως αρνί, βούτυρο και μικρές μερίδες σιτάρι, καλαμπόκι, πατάτες, μερικά φρούτα και μέλι.

Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι το διατροφικό πρόγραμμα τελικά οδηγεί σε μια εξατομικευμένη δίαιτα που αποκλείει μόνο εκείνα τα τρόφιμα στα οποία αντιδρά ο ασθενής, τα οποία θα μπορούσαν να είναι τρόφιμα με αλλεργιογόνα ή οποιοδήποτε καθημερινό φαγητό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αντιδρούν συχνά σε περισσότερα από ένα τρόφιμα.

«Αυτή η γνώση υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής μιας “διατροφής με λίγες τροφές” ως παρέμβαση για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την επίδραση της τροφής στην ΔΕΠΥ», έγραψαν οι συγγραφείς Saartje Hontelez και Tim Stobernack, από το Πανεπιστήμιο Wageningen και την έρευνα στην Ολλανδία.

Η μελέτη περιελάμβανε 79 αγόρια μεταξύ 8 και 10 ετών που είχαν ΔΕΠΥ. Οι γονείς συμπλήρωσαν την Κλίμακα Διαβάθμισης ΔΕΠΥ πριν και μετά τη μετάβαση των αγοριών στη δίαιτα με λίγες τροφές για αρκετές εβδομάδες. Οι ερευνητές έκαναν επίσης μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου πριν και μετά τη δίαιτα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 63% των παιδιών είχαν τουλάχιστον 40% μείωση στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μετά τη δίαιτα με λίγες τροφές. Μερικά από τα συμπτώματα που εξέτασαν περιελάμβαναν: αποφυγή αναθέσεων ή δυσκολία στην ολοκλήρωση των λεπτομερειών ενός έργου, διακοπή, αποσπά την προσοχή από άλλα πράγματα ή άτομα, δυσκολία στη μνήμη ραντεβού ή υποχρεώσεων.

Εκτός από τη μείωση των συμπτωμάτων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια ανάλυση ολόκληρου του εγκεφάλου έδειξε συσχέτιση μεταξύ των βελτιώσεων στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και της αυξημένης ενεργοποίησης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την οπτικοχωρική επεξεργασία.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις