Πολύ συχνά, τα παιδιά δεν καταναλώνουν όλο το φαγητό που έχουν πάρει μαζί τους στο σχολείο και ο λόγος δεν είναι επειδή δεν πεινάνε.

Οι ερευνητές μπορεί να έχουν βρει τη λύση για να κάνουν τα παιδιά να τρώνε τα σχολικά γεύματα και να μην γυρίζουν το φαγητό στο σπίτι ή να το πετούν στα σκουπίδια: να επιμηκύνουν την περίοδο του σχολικού γεύματος σε τουλάχιστον 25 λεπτά.

Μια μελέτη που εξέτασε πώς η διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος επηρεάζει την πρόσληψη τροφής από τους μαθητές έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν λιγότερα από 20 λεπτά για να φάνε κατανάλωναν σημαντικά λιγότερο από το φαγητό σου και ήταν σίγουρα λιγότερο πιθανό να επιλέξουν ένα κομμάτι φρούτου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.000 μαθητές από τη δευτέρα έως την έκτη τάξη σε πέντε δημοτικά σχολεία. Τα σχολικά γεύματα κυμαινόταν σε διάρκεια από 20 έως 30 λεπτά.

Τα παιδιά που είχαν λιγότερα από 20 λεπτά για να φάνε μεσημεριανό γεύμα κατανάλωναν 13% λιγότερο από τα γεύματά τους, 10% λιγότερο από το γάλα ή το χυμό τους και 12% λιγότερο από τα λαχανικά τους σε σύγκριση με μαθητές που είχαν τουλάχιστον 25 λεπτά. Όχι μόνο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πετιούνται περισσότερα τρόφιμα στα σκουπίδια, αλλά σήμαινε επίσης ότι τα παιδιά έχασαν τα κρίσιμα συστατικά μιας υγιεινής διατροφής (όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ασβέστιο), είπαν οι ερευνητές.

Αλλά τα σχολεία δεν χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξουν το πρόγραμμα τους, είπαν οι ερευνητές. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δώσετε στα παιδιά περισσότερο χρόνο για φαγητό, όπως η καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση στο κυλικείο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις