Τα βήματα που θα διασφαλίσουν την υγιεινή και την ποιότητα της τροφής μας

Το φαγητό μας δίνει χαρά και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ζωή μας. Για να επισημανθεί η αξία των πρακτικών υγιεινής διατροφής, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων στις 7 Ιουνίου, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την καλή ποιότητα και την υγεία των τροφίμων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αυτή η ημέρα εορτάζεται για να «επιστήσει την προσοχή και να κινητοποιήσει την δράση για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κινδύνων που μεταδίδονται στα τρόφιμα και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας».

Φέτος το θέμα αυτής της ημέρας είναι «Ασφαλέστερα τρόφιμα, καλύτερη υγεία», όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα για την ασφάλεια των τροφίμων σας παρουσιάζουμε τις ασφαλείς και υγιεινές πρακτικές διατροφής που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας για να διατηρήσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας υγιείς.

Ασφάλεια τροφίμων: Οι πρακτικές που πρέπει όλοι να ακολουθούμε

1. Πλένετε πάντα ωμά τρόφιμα

Κάθε φορά που ξεκινάτε την προετοιμασία για το γεύμα σας, είναι πολύ σημαντικό να πλένετε πρώτα το φαγητό σας, καθώς θα αφαιρέσει όλη τη βρωμιά και τα βακτήρια από την επιφάνεια του.

2. Κρατήστε στην άκρη τα ωμά τρόφιμα

Η ωμή τροφή περιλαμβάνει επίσης κρέας, αυγά, θαλασσινά, ψάρια, κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε αυτά τα τρόφιμα μακριά από τις υπόλοιπες τροφές ενώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό ξύλο κοπής.

3. Μαγειρέψτε σωστά το φαγητό

Φροντίζετε πάντα να μαγειρεύετε σωστά το φαγητό πριν το καταναλώσετε. Τα ωμά τρόφιμα, ειδικά το κρέας, πρέπει να μαγειρεύονται καλά. Το καλά μαγειρεμένο φαγητό σας βοηθά να καταστρέφετε τα ανθυγιεινά βακτήρια, καθιστώντας το ασφαλές για κατανάλωση.

4. Τοποθετήστε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο

Είτε πρόκειται για ωμό είτε για μαγειρεμένο φαγητό, είναι σημαντικό να διατηρείτε το φαγητό και  να το αποθηκεύετε καλά στο ψυγείο. Ενώ την ίδια στιγμή το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, τα ωμά τρόφιμα όπως κρέας και ψάρι πρέπει να βρίσκονται στην κατάψυξη. Ταυτόχρονα, καλό είναι να αποθηκεύουμε τα λαχανικά και τα φρούτα στο ειδικό τμήμα αποθήκευσης λαχανικών.

Διαβάστε επίσης: 

Οι συμβουλές του ΕΟΔΥ για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις