Τι λάθος κάνουμε όταν δίνουμε στο φαγητό την σημασία βραβείου ή τιμωρίας.

Σύμφωνα με διατροφολόγους, ένα λάθος που κάνουν συχνά οι γονείς είναι να χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας του παιδιού. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες να υπόσχονται στο παιδί ένα γλυκό ως αντάλλαγμα εάν φάνε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά τους ή από την άλλη να τους στερούν το επιδόρπιο εάν δεν ολοκληρώσουν το γεύμα τους. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο το παιδί συνδέει το πρόχειρο φαγητό ως ένα είδους βραβείου, γεγονός που μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτέλεσμα στο σύνολο της διατροφικής του συμπεριφοράς.

Το υγιεινό φαγητό γίνεται λιγότερο δελεαστικό

Ένα κλασικό λάθος που κάνουμε ως γονείς, επισημαίνουν οι διατροφολόγοι, είναι η χρήση κάποιου ανθυγιεινού τροφίμου για να πείσουμε το παιδί να δοκιμάσει ή να φάει κάποιο όχι και τόσο αγαπητό φαγητό, π.χ. μπρόκολο. Έτσι όμως επιβεβαιώνουμε στο παιδί ότι το φαγητό που αρνείται να φάει έχει κακή γεύση. Αυτόματα το παιδί συνδέει το φαΐ με κάτι καλό ή κακό και δεν μαθαίνει να το αντιμετωπίζει ως απαραίτητο «καύσιμο» για τον οργανισμό του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται απέχθειες για κάποια φαγητά ή ακόμη και για ολόκληρες ομάδες τροφίμων, με κίνδυνο το παιδί να μην τα καταναλώνει ούτε μετέπειτα, στην ενήλικη ζωή του. Από την άλλη, τα τρόφιμα που παρουσιάζονται ως βραβείο, στο μυαλό των παιδιών καταχωρούνται ως ποθητά τρόφιμα και έτσι δημιουργούμε μια κακή σχέση του παιδιού με το φαγητό.

Δίνουμε στο φαγητό “συναισθηματική” χροιά

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε το φαγητό ώστε να ηρεμήσουμε το παιδί όταν είναι θυμωμένο, στεναχωρημένο ή κλαίει. Προσπαθώντας να κατευνάσουμε τα συναισθήματα του παιδιού με το να το δωροδοκούμε με φαγητό, σπρώχνουμε το παιδί προς τη συνήθεια του «συναισθηματικού φαγητού», η οποία μπορεί να το ακολουθεί και στη μετέπειτα ζωή του.

Επηρεάζει η διατροφή τη συμπεριφορά των παιδιών;

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις