Δείτε τέσσερις συνταγές, ιδανικές για συμπληρώσουν το γεύμα σας

Το κυρίως μενού για το εορταστικό τραπέζι μπορεί να έχει ήδη προγραμματιστεί, όμως πάντα μπορούν να χωρέσουν μερικά ακόμη ορεκτικά.

Αυτές είναι τέσσερις συνταγές που μπορείτε να ετοιμάσετε γρήγορα και εύκολα για να συμπληρώσετε ιδανικά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

Χριστουγεννιάτικες σφολιάτες με πέστο βασιλικού & τριμμένο τυρί

(Από τη Μεβγάλ)

mevgal.gr

Υλικά

Για το πέστο:

30 g φρέσκα φύλλα βασιλικού

30 g τριμμένο Μεβγάλ

25 g κουκουνάρια (ελαφρώς καβουρδισμένα)

1 σκελίδα σκόρδο

60 ml ελαιόλαδο

Μια πρέζα αλάτι

Για τη σφολιάτα:

2 φύλλα σφολιάτας (κατά προτίμηση ορθογώνια, ξεπαγωμένα αν είναι κατεψυγμένα)

1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα (για άλειμμα)

Εκτέλεση

Στο μούλτι, χτυπάμε τον βασιλικό, το τριμμένο, τα κουκουνάρια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν πολτός.Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C (αέρα).

Απλώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας και αλείφουμε ομοιόμορφα με μια λεπτή στρώση πέστο.

Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας από πάνω, πιέζοντας ελαφρά.

Διπλώνουμε σε δεντράκια και τοποθετούμε ξυλάκι ή στριφογυρίζουμε σε μπαστουνάκια.

Αλείφουμε με αυγό

Ψήνουμε στους 190°C  για 15′-20′ μέχρι να ροδίσουν.

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα με Μακαρόνια

(από τη Μisko)

misko.gr

Υλικά

500g Φιογκάκια MISKO

Για το πέστο

50g φύλλα ρόκας baby, πλυμένα και στεγνωμένα

80ml ελαιόλαδο

40g ξηρούς καρπούς

1 κ.γ. κουκουνάρι

1 κ.γ. λευκό βαλσαμικό ξύδι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

Για την κρέμα τυριού

150g ανθότυρο

50g φέτα μαλακή

100g τυρί κρέμα

50ml κρέμα γάλακτος

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

3 αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα

3 αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα

3 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι

20g σταφίδες

20g κράνμπερις

4 κ.σ. σπόρους ροδιού

Εκτέλεση

Το πέστο ρόκας
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά για 1-2’ μέχρι να πάρουν την υφή του πέστο.

Η κρέμα τυριού
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα τυριά και μόλις πάρουν κρεμώδη υφή προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.

Βράζουμε  5 λίτρα νερό, όταν κοχλάζει το νερό προσθέτουμε 35g αλάτι και τα Φιογκάκια MISKO.

Βράζουμε για 12’, τα στραγγίζουμε και αμέσως προσθέτουμε το πέστο ρόκας και ανακατεύουμε.

Η συναρμολόγηση
Σε κάθε πιάτο σχηματίζουμε με τα φιογκάκια ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, τα κράνμπερις και με αυτά σχηματίσουμε τον κορμό.

Βάζουμε την κρέμα τυριού σε κορνέ δημιουργώντας μπαλίτσες χιονιού.

Τέλος στολίζουμε το δεντράκι μας με ρόδι και σερβίρουμε.

Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα τυριού αντί για φέτα την αντίστοιχη ποσότητα σε μπλε τυρί

Μπρουσκέτες με μανιτάρια και μπρι

(Από το Βιολογικό Χωριό)

biologikoxorio.gr

Υλικά:

1 γαλλική μπαγκέτα κομμένη σε λεπτές φέτες

500 γρ. μανιτάρια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Λίγο λάδι για το σοτάρισμα

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

3 κ.σ. λάδι τρούφας

1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο

300 γρ. μπρι

Εκτέλεση

Άλειψε τις φέτες της μπαγκέτας με λίγο λάδι και βάλτες να ψηθούν σε μία λαδόκολλα στους 180 βαθμούς.

Όσο ψήνονται, κόψε σε κύβους τα μανιτάρια και σόταρέ τα σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.

Όταν εξατμιστούν τα υγρά τους, πρόσθεσε το σκόρδο και το κρεμμύδι, μαζί με λίγο λάδι ακόμα και συνέχισε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

Πρόσθεσε την κρέμα βαλσάμικο και το λάδι τρούφας, ανακάτεψε και αφαίρεσε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βγάλε τις μπρουσκέτες από το φούρνο, τοποθέτησέ τες σε μία πιατέλα και άλειψε λίγο μπρι σε κάθε μία.

Πρόσθεσε από πάνω τα μανιτάρια, ράντισε με λίγη ακόμα κρέμα βαλσάμικο και σέρβιρε.

Τυρομπαλάκια με ξηρούς καρπούς και ρόδι

(Από τα Γαλακτοπωλεία Στάμου)

stamou.gr

Υλικά

(για 15 – 16 τυρομπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού)

400 γρ. τυρί κρέμα
300 γρ. τυρί τρίμμα ΣΤΑΜΟΥ
1 κ. σούπας βούτυρο
100 γρ. καρύδια
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
50 γρ. φουντούκια
σπόρους ροδιού από 1 ρόδι
κράκερς διάφορα για σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύετε πολύ καλά το τυρί τρίμμα και το τυρί κρέμα και ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο.

Πλάθετε το μίγμα σε μπαλάκια και τα βάζετε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες. Σπάτε τους ξηρούς καρπούς και τους απλώνετε σε δίσκο μαζί με τους σπόρους ροδιού.

Κυλάτε τα μπαλάκια στο δίσκο μέχρι να καλυφθούν γύρω – γύρω.

Σερβίρετε τα τυρομπαλάκια με διάφορα κράκερς.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις