Κρασί: Η πρώτη εκτίμηση της φετινής ελληνικής οινοπαραγωγής

Τι δείχνουν τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Κομισιόν
Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Κομισιόν τα οποία αφορούν σε προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2025 έως 31/7/2026, ελαφρώς αυξημένη κατά 6,01% εμφανίζεται φέτος η οινοπαραγωγή (1.430.666 hl/2024 – 1.516.639 hl/2025).
Όπως σημειώνει το ΚΕΟΣΟΕ, το στοιχείο της πρώτης εκτίμησης της οινοπαραγωγής βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, συνεπώς είναι αρκετά επισφαλές στοιχείο και δεδομένου ότι ο τρύγος συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής που υπολογίζεται βάσει των Δηλώσεων Παραγωγής, θα διαφοροποιηθεί. Συνήθως όμως ο τελικός όγκος είναι αρκετά κατώτερος των εκτιμήσεων των ΔΑΟΚ.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η οινοπαραγωγή 2023-2024, κατέγραψε ιστορική πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο κατά 35,27% και ότι οι οινοπαραγωγές 2024/2025 και 2025/2026 παρουσιάζουν ασήμαντη άνοδο.
Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ’ όψιν, η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2025 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2024 είναι η ακόλουθη:

Αξιοσημείωτη μεταβολή με βάση τον παραπάνω πίνακα παρουσιάζουν οι ΟΙΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΓΕ, αφού προβλέπεται ότι η παραγωγή τους θα αυξηθεί κατά 10,66%, αποτελούν το 51,45% του συνόλου των παραγόμενων οίνων, ενώ οι οίνοι με Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΟΠ και ΠΓΕ) αποτελούν μόνο το 35,29%.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










