Το έθιμο τη φανουρόπιτας έχει γίνει viral μέχρι και το δημοφιλές  Tik Tok που κατακλύζεται από πλήθος συνταγών

Η φανουρόπιτα είναι γλυκιά πίτα, που παραδοσιακά φτιάχνεται με ελαιόλαδο και όχι βούτυρο και περιέχει αβγά. Προσφέρεται την ημέρα της μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου οπότε και  σύμφωνα με την παράδοση, οι πιστοί φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πρόκειται για μια μείξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλοί συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα “φαίνω” που σημαίνει αποκαλύπτω.

Σήμερα το έθιμο τη φανουρόπιτας έχει γίνει viral μέχρι το και το δημοφιλές  Tik Tok που κατακλύζεται από πλήθος συνταγών.

Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά στη συνταγή της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9.

Η παραδοσιακή συνταγή με 9 υλικά:

Υλικά

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα,

ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

Ύστερα βάζουμε : 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδιακαι βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 32.

Η συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Μιχαηλίδη

Φανουρόπιτα που δεν τρίβεται, με 9 υλικά, από τον σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδη

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις