Ποια συστατικά που πρόσθεσε το βρετανικό σάιτ Good Food έκαναν έξαλλους τους Ιταλούς

Μία παραλλαγή της κλασικής ιταλικής συνταγής για το πιάτο ζυμαρικών «Cacio e pepe» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ομοσπονδίας Ιταλών εστιατόρων, Fiepet Confesercenti. 

Όλα ξεκίνησαν όταν η διάσημη βρετανική ιστοσελίδα μαγειρικής Good Food, περιέγραφε το Cacio e pepe ως ένα «αγαπημένο πιάτο» που θα μπορούσε εύκολα να παρασκευαστεί για «ένα γρήγορο γεύμα» χρησιμοποιώντας σπαγγέτι, πιπέρι, παρμεζάνα και βούτυρο και πρότεινε ως επιλογή την προσθήκη κρέμας.

Η παραδοσιακή συνταγή του Cacio e Pepe, όπως επισημαίνει η η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, παρασκευάζεται αυστηρά με μόλις τρία υλικά: ζυμαρικά (συνήθως τοναρέλι, ένα είδος σπαγγέτι), τυρί πεκορίνο ρομάνο και μαύρο πιπέρι. 

Η παραλλαγή που πρότειναν οι Βρετανοί προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ιταλικής ομοσπονδίας εστιατόρων η οποία απέστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στην βρετανική πρεσβεία στη Ρώμη και προς τους ιδιοκτήτες του site. Όπως τονίζουν, η πρόταση ότι η «παρασκευή του Cacio e pepe είναι εύκολη» θεωρείται παραπλανητική ωστόσο αυτό που εξόργισε τους Ιταλούς ήταν κυρίως η προσθήκη βούτυρου στην αυθεντική συνταγή και η αλλαγή του πεκορίνο με παρμεζάνα. Αυτό θεωρήθηκε θανάσιμο αμάρτημα, όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Από την πλευρά της η Good Food σε ανακοίνωσή της, όπως σημειώνει το BBC, ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει με την Fiepet Confesercenti για να «εξηγήσει ότι η συνταγή μας έχει σχεδιαστεί για να είναι εύχρηστη για τους οικιακούς μάγειρες που χρησιμοποιούν άμεσα διαθέσιμα υλικά στο Ηνωμένο Βασίλειο». Πρόσθεσε ότι έχει προσκαλέσει τον σύνδεσμο εστιατορίων της Ρώμης να «μας προμηθεύσει μια αυθεντική ιταλική εκδοχή την οποία θα θέλαμε πολύ να ανεβάσουμε και να τους την αναφέρουμε ως πηγή».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις