Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τυρί από νωπό γάλα

Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία - Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του
Σε μια σπουδαία πρωτοτυπία για την χώρα μας προχώρησε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, δημιουργώντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τυρί από μη παστεριωμένο γάλα. Στο εξωτερικό, η παραγωγή τυριού από νωπό γάλα είναι αρκετά συνηθισμένη και περιλαμβάνει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα προϊόντα (π.χ. Pecorino di Filiano, Cacioricotta, Roquefort, Brie).
Ωστόσο, στην Ελλάδα, η νομοθεσία δεν επέτρεπε μέχρι πρόσφατα την παραγωγή τυριού από μη παστεριωμένο γάλα. Το νέο πλαίσιο που εισήχθη πρόσφατα επιτρέπει, υπό συνθήκες, την παραγωγή τυριού από νωπό γάλα. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2, της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) αριθμ. 3724/162303 του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΦΕΚ 3448/22-12-2014, επιτρέπεται κατόπιν απόφασης της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής η παραγωγή τυριών ωρίμανσης τουλάχιστον δύο μηνών από νωπό γάλα.
H παραγωγή από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή έγινε στο πλαίσιο του έργου Raw Cheese, το οποίο υλοποιήθηκε από το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων (SPMO) της Σχολής, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ.
Τυρί από μη παστεριωμένο γάλα: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα πλεονεκτήματα παρασκευής τυριών από νωπό γάλα είναι:
- Δεν χάνονται τα μοναδικά αρωματικά χαρακτηριστικά που προέρχονται από τη διατροφή των ζώων σε φυσικούς βοσκότοπους.
- Δεν καταστρέφεται η φυσική μικροβιακή χλωρίδα του γάλακτος, η οποία επιδρά στην ωρίμανση του τυριού και στο πλούσιο άρωμά του.
- Δεν καταστρέφονται ορισμένα ένζυμα ή ενεργοποιούνται άλλα
- Δεν αποδομούνται οι πρωτεΐνες του γάλακτος από την δράση της θερμότητας.
Διαβάστε επίσης: Τα δύο νέα γαλλικά τυριά που εφευρέθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










