Έπειτα από την δήλωσή του, ξεκίνησε διαμάχη με τους σεφ της χώρας

Ο Giorgio Parisi, Ιταλός θεωρητικός φυσικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sapienza, έχει μελετήσει μερικά από τα πιο περίπλοκα προβλήματα του σύμπαντος. Κέρδισε ακόμη και το Νόμπελ Φυσικής του 2021 για την «ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της διαταραχής και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα». Τυχαίνει επίσης να είναι ένας ενθουσιώδης ερασιτέχνης σεφ που απολαμβάνει το «θεωρητικό και πειραματικό μέρος» της προετοιμασίας γευμάτων.

Έτσι, όταν ο Parisi εξήγησε μια πιο ενεργειακά αποδοτική μέθοδο μαγειρέματος ζυμαρικών στη σελίδα του στο Facebook, μπορεί να σκέφτηκε ότι ήταν απλώς μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση για τον κόσμο. Ωστόσο, ο Parisi, άθελά του, ξεκίνησε μια διαμάχη σε ολόκληρη τη χώρα και βρέθηκε να δέχεται κριτική από ορισμένους από τους κορυφαίους σεφ της Ιταλίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν πρότεινε να σβήσουμε το μάτι της κουζίνας αφού προσθέσουμε ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. «Αφού φέρετε το νερό σε βράση, απλώς ρίξτε μέσα τα ζυμαρικά και περιμένετε δύο λεπτά», εξήγησε. «Στη συνέχεια, μπορείτε να κλείσετε το μάτι, να βάλετε το καπάκι και να υπολογίσετε ένα λεπτό περισσότερο από τον υποδεικνυόμενο χρόνο μαγειρέματος».

Αυτή η μέθοδος, είπε, εξοικονομεί «τουλάχιστον οκτώ λεπτά κατανάλωσης ενέργειας». Σύμφωνα με το Forbes, ο μέσος Ιταλός τρώει πάνω από 50 κιλά ζυμαρικά κάθε χρόνο και ο μέσος καταναλωτής θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 5 ευρώ σε κόστος ενέργειας ετησίως. Σε όλη τη χώρα, αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση περίπου 46 εκατομμυρίων ευρώ και 350 εκατομμυρίων κιλοβατώρων (kWh) κάθε χρόνο. Η μέθοδος μαγειρέματος του Parisi μειώνει επίσης τις εκπομπές άνθρακα κάθε ατόμου κατά περίπου 13,3 κιλά ετησίως.

Ωστόσο, η παρατήρηση και η πρόταση του επιστήμονα δεν έτυχε ακριβώς καλής αποδοχής. Ο Antonello Colonna, του οποίου το εστιατόριο Labico της Ιταλίας έχει λάβει ένα αστέρι Michelin, είπε στη La Repubblica ότι αυτή η μέθοδος θα οδηγήσει απλώς σε μια κατσαρόλα με ζυμαρικά από καουτσούκ. Ο σεφ Luigi Pomata πρόσθεσε ότι «θα ήταν καταστροφή» να σβήσουμε τη φωτιά καθώς μαγειρεύουν τα ζυμαρικά. «Ας αφήσουμε το μαγείρεμα στους σεφ ενώ οι φυσικοί κάνουν πειράματα στο εργαστήριό τους», είπε.

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί οι Ιταλοί δεν παχαίνουν ενώ τρώνε συνέχεια ζυμαρικά;

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις