Γιατί αυτή η απλή συνήθεια είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας

Όπως αποδεικνύεται, το αργό και σχολαστικό μάσημα δεν είναι μόνο απαραίτητο για την κατανάλωση και την κατάποση τροφής, αλλά και για την αποφυγή μιας σειράς πεπτικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με γιατρούς και διατροφολόγους το να μασάς σωστά παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία σου. Τι σημαίνει όμως “σωστή μάσηση”;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η διαδικασία της πέψης δεν ξεκινά από το στομάχι, αλλά από το στόμα. Το πρώτο βήμα της πέψης είναι η σωστή μάσηση, η οποία μειώνει το μέγεθος της τροφής και ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες για να εκκρίνουν περισσότερο σάλιο. Το σάλιο περιέχει ένζυμα όπως η αμυλάση και η λιπάση, τα οποία διασπούν τους υδατάνθρακες και τα λίπη, αντίστοιχα. Ωστόσο, πολλές φορές επειδή βιαζόμαστε δεν αφιερώνουμε όσο χρόνο θα έπρεπε για να μασήσουμε καλά την τροφή μας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων.

Προβλήματα που παρουσιάζονται όταν η μάσηση δεν είναι σωστή

Παθαίνεις εύκολα καούρα

Όποιος έχει παλέψει με την καούρα ξέρει ότι δεν είναι μια διασκεδαστική αίσθηση. Όπως αναφέρθηκε, το μάσημα πυροδοτεί την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι. Αυτό κάνει το στομάχι έτοιμο να διασπάσει την τροφή. Αλλά αν δεν μασάς σωστά την τροφή σου, δεν θα υπάρχει τόσο πολύ οξύ στο στομάχι σου για να βοηθήσει την πέψη. Ο συνδυασμός χαμηλού οξέος στο στομάχι και μη μασημένης τροφής μπορεί να προκαλέσει φυσαλίδες αερίων, οι οποίες ανεβαίνουν στον οισοφάγο και το λαιμό, οδηγώντας σε καούρα.

Unsplash

Αντιμετωπίζεις πεπτικά προβλήματα

Καθώς η τροφή μετακινείται από το στομάχι στο λεπτό έντερο, το πάγκρεας εκκρίνει ένζυμα και η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει χολή. Και τα δύο συστατικά διασπούν περαιτέρω τα τρόφιμα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και πολλά. Έτσι, εάν τα σωματίδια της τροφής είναι πολύ μεγάλα (δηλαδή, δεν έχουν μασηθεί πλήρως), τα φυσικά βακτήρια στο έντερό σας μπορεί να ζυμώσουν την άπεπτη τροφή και να πολλαπλασιαστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια, δυσπεψία ή δυσκοιλιότητα.

Δεν απορροφάς βασικά θρεπτικά συστατικά

Το μάσημα βοηθά το σώμα να διασπάσει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη (δηλαδή, μακροθρεπτικά συστατικά ή τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε στις μεγαλύτερες ποσότητες) σε μόρια που ονομάζονται μονοσακχαρίτες, αμινοξέα και λιπαρά οξέα, αντίστοιχα. Αυτά τα μόρια απορροφώνται από το λεπτό έντερο, όπου γίνεται κυρίως η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αλλά όταν η τροφή δεν μασάται αρκετά για αρχή, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη δεν θα διασπαστούν πλήρως, καθιστώντας δύσκολο για το λεπτό έντερο να απορροφήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη: Οι τροφές και οι συνήθειες που πραγματικά αδυνατίζουν

περπάτημα μετά το φαγητό

Unsplash

Καταλήγεις να τρως υπερβολικά 

Εάν δεν μασάς καλά την τροφή σου, είναι πιθανό να τρως πολύ γρήγορα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την ακρόαση των ενδείξεων κορεσμού του σώματός σου που σηματοδοτούν όταν είσαι χορτάτος. Έτσι, μπορεί να καταλήξεις  να τρως υπερβολικά, κάτι που όχι μόνο σε κάνει να αισθάνεσαι νωθρότητα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κεντρική παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακή πίεση. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια σοβαρή κατάσταση, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Δεν απολαμβάνεις το φαγητό 

Το πολύ γρήγορο μάσημα μπορεί να εμποδίσει την απόλυτη ευχαρίστηση του φαγητού. Αντίθετα, όταν τρως και μασάς με προσεκτικό τρόπο, μπορείς να δεσμεύσεις όλες τις αισθήσεις, πώς φαίνεται το φαγητό, πώς μυρίζει, την υφή του και τη γεύση του. Αυτό όχι μόνο θα σε βοηθήσει να απολαύσεις πραγματικά το φαγητό, αλλά θα διευκολύνει το στομάχι σου να καθορίσει πότε είσαι ικανοποιημένος και χορτάτος.

Διαβάστε επίσης: 

4 απλοί τρόποι για να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με βιταμίνες

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις