Το πρόσωπο πίσω από το veganhome.gr αποκαλύπτει στο FoodLife όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε για το vegan food blog της

Συνέντευξη στην Αμαλία Σοφιανοπούλου

Καθώς τα food blogs στο ελληνικό διαδίκτυο ξεπηδούν από παντού υπάρχουν ορισμένα που ομολογουμένως ξεχωρίζουν. Είναι αυτά που επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη διατροφή, έχουν χαρακτήρα και ιδιαίτερη αισθητική και φυσικά την ικανότητα να δημιουργούν πιστό κοινό. Ένα τέτοιο blog είναι και το veganhome.gr, το διαδικτυακό παιδί της Κρυσταλλίνας Παραμύθη, η οποία πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα με συνταγές, διατροφικά tips και δράσεις που αφορούν την vegan διατροφή κερδίζοντας το στοίχημα με το κοινό που την ακολουθεί τόσο στο Instagram όσο και μέσω του προσωπικού της ιστολογίου.

Κρυσταλλίνα Παραμύθη: Η δημιουργός του veganhome.gr μιλά στο FoodLife για την vegan καθημερινότητά της

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το food blogging;

Δημιούργησα το www.veganhome.gr πριν από 2,5 χρόνια. Ωστόσο ασχολούμαι εντατικά τον τελευταίο 1 χρόνο.

Πώς προέκυψε η ιδέα να μεταφέρεις την αγάπη σου για το φαγητό στο instagram;

Το φαγητό με ενδιέφερε από τότε που θυμάμαι την εαυτή μου. Το 2014 ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτό επαγγελματικά ως pastry chef, caterer και πάντα μοιραζόμουν τις δημιουργίες μου online. Ακόμη κι αν ανακάλυπτα κάτι μικρό που όμως μου φαινόταν συγκλονιστικό όπως π.χ. το πώς μπορούμε να κάνουμε το βίγκαν τυρί να λιώσει στην πίτσα, ήθελα να το μοιραστώ με τον κύκλο μου. Οπότε θα έλεγα πως ήμουν Instagram blogger από τότε αλλά μόνο για ένα πολύ στενό κύκλο δικών μου ανθρώπων. Αυτό άνοιξε για περισσότερο κόσμο όταν ο προσωπικός μου λογαριασμός στο Instagram έγινε ο επαγγελματικός του veganhome.gr .

Πόσο έχει αναπτυχθεί ο βιγκανισμός τα τελευταία χρόνια ως διατροφική τάση;
Αρχικά μιλάμε για ένα κίνημα. Μία πολιτική στάση απέναντι στα ζώα που δεν είναι άνθρωποι. Το φαγητό είναι μόνο μέρος αυτού και μας απασχολεί ιδιαίτερα επειδή αφορά μια πράξη που γίνεται καθημερινά και πολλές φορές μέσα στη μέρα. Ως το πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο κίνημα παγκοσμίως λοιπόν σαφέστατα έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες πολλών ανθρώπων, ακόμη και αυτών που δεν έχουν γίνει ακόμα βίγκαν.
Το vegan food blogging αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις από τα υπόλοιπα blogs;
Στο επαγγελματικό blogging το σημαντικότερο μέρος των εσόδων έρχεται από τις διαφημίσεις. Οπότε μπορείς να διαλέξεις να απορρίψεις τα google ads που ναι μεν φέρνουν κάποια έσοδα αλλά ρίχνουν τυχαία διαφημίσεις με non vegan προϊόντα που ίσως δεν θες να υπάρχουν εκεί. Εγώ αυτό έχω επιλέξει. Αν κάνεις μόνο συνεργασίες άμεσα με εταιρίες τροφίμων μικραίνει ο κύκλος κι αυτό μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση.
Ποιες δυσκολίες έχει το να μεγαλώνεις ένα παιδί με βάση την vegan διατροφή και τον vegan τρόπο ζωής;
Είναι τόσο δύσκολο όσο το να μεγαλώνεις ένα παιδί με αρχές γενικότερα. Όποιες κι αν είναι αυτές. Για εμάς η αρχή είναι πως τα ζώα δεν υπάρχουν εδώ για να τα χρησιμοποιούμε αλλά για να ζουν ελεύθερα. Στο πρακτικό μέρος χρειάζεται λίγη παραπάνω οργάνωση από την πλευρά του γονέα και η ανάγκη να εξηγείς στον περίγυρο για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Μπορώ να πω ότι τώρα είναι πιο εύκολο από ποτέ, αλλά αυτό έχει γίνει με τη συμβολή όσων ήδη φέραμε παιδιά στον κόσμο που χρειάζονταν κάτι που δεν υπήρχε και αναγκαστήκαμε να το δημιουργήσουμε εμείς.
Τι θα έλεγες σε έναν vegan γονιό που διστάζει να βάλει το παιδί του στον δρόμο της χορτοφαγίας;
Θα έλεγα πως τα βίγκαν παιδιά είναι υγιέστατα και πως πλέον στην Ελλάδα έχουμε και αρκετούς επαγγελματίες υγείας που μπορούν να στηρίξουν τη βίγκαν οικογένεια. Ακόμη πως τα οφέλη είναι πολλά για το παιδί. Περισσότερα από ότι οι δυσκολίες.

Ποιες αλλαγές πιστεύεις πως πρέπει να γίνουν άμεσα στην ελληνική κοινωνία αλλά και την αγορά προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα των vegans;
Σε κοινωνικό επίπεδο αρχικά πιστεύω πως πρέπει να σπάσει το στερεότυπο του μάτσο άντρα που τρώει κρέας γιατί οι σαλάτες είναι για τις γυναίκες. Δεν υπάρχει κάτι πιο τοξικό. Στην αγορά υπάρχουν ήδη πολλά προϊόντα. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι να υπάρχουν παντού. Σε κάθε εστιατόριο, στα σχολεία, στις κατασκηνώσεις, στα νοσοκομεία, στον στρατό.
Υπάρχουν κουζίνες στις οποίες έχεις ιδιαίτερη αδυναμία;
Λατρεύω την απλότητα της ελληνικής κουζίνας του χωριού. Το πρότυπό μου είναι η γιαγιά μου που μαγειρεύει με μάξιμουμ 5 υλικά. Βλήτα με ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι. Πατάτες με σάλτσα ντομάτας, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Βραστό λάχανο με λαδολέμονο.
Εάν έπρεπε να τρως ένα μόνο φαγητό για όλη την υπόλοιπη ζωή σου ποιο θα ήταν;
Θα μπορούσα να τρώω μόνο πατατοσαλάτα!
Ονόμασε τρία υλικά που δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα σου!
Λεμόνι, σκόρδο και πατάτες.
Μίλησε μας για τα workshops που διοργανώνεις
Κάνω εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στα Vegan Life Festivals από το 2016 και μάλιστα θα κάνω ξανά την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 18:00 στην Τεχνόπολη στα πλαίσια του Vegan Life Festival Athens 2022 με ελεύθερο είσοδο. Φέτος θα κάνω και ειδικά εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στη Vegan Academy του ΙΕΚ Grand Foyer όπου θα διδάσκω ακόμη μάρκετινγκ, φωτογραφία και blogging.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις