Μια συνήθεια που αλλοιώνει ή ενισχύει την γεύση του αγαπημένου ποτού;

Οι πραγματικοί γνώστες του ουίσκι θα σας πουν ότι προσθέτοντας μερικές σταγόνες νερό στο ποτήρι σας βελτιώνεται τη γεύση του ποτού. Μια δημοφιλής φράση που χρησιμοποιείται για το φαινόμενο είναι είναι ότι μια-δυο σταγόνες νερό βοηθούν να «ανοίξει» η γεύση του ουίσκι. Μπορεί αυτή η θεωρεία να ακούγεται αντιφατική καθώς θα περίμενε κάποιος πως το νερό θα μείωνε την ένταση ή θα αλλείωνε την γεύση, όμως υποστηρίζεται και από την επιστήμη.

Νερό στο ουίσκι: Μύθος ή αλήθεια ότι βελτιώνει την γεύση του;

Όταν προστέθηκε νερό στο ουίσκι, η γουαϊακόλη, μια ένωση εν μέρει υπεύθυνη για την τυρφώδη μυρωδιά και τη γεύση του σκωτσέζικου ουίσκι, ήταν περισσότερο παρούσα στην επιφάνεια του ποτού, ενώ απομακρύνονταν από την επιφάνεια όταν δεν προστέθηκε νερό. Όταν η γουαϊακόλη βρισκόταν στην επιφάνεια του ουίσκι, ήταν πιο εύκολο για τη μύτη και τον ουρανίσκο να βιώσουν τη γεύση και τη μυρωδιά που προσδίδει στο ποτό. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτή η αντίδραση συμβαίνει όταν το ποσοστό του αλκοόλ μειώνεται από το νερό.

Επειδή διαφορετικά ουίσκι έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η ποσότητα νερού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ποικίλλει. Φυσικά, δεν πρέπει να προσθέτετε νερό από οποιαδήποτε πηγή. Αν έχει δώσει πολλά χρήματα για ένα μπουκάλι, θα ήταν κρίμα να το χαλάσετε με νερό από τη βρύση, ειδικά αν ζείτε σε μέρος όπου το νερό της βρύσης έχει κακή γεύση. Μάλιστα, ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει ακόμη και να πωλούν καθαρό νερό από πηγές ειδικά για το μπέρμπον.

Διαβάστε επίσης: 

Ο τουρισμός με επίκεντρο το ουίσκι είναι γεγονός

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις