Πιθανές μειώσεις από έτος σε έτος της τάξης του 25 έως 30% για την παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου

Οι έντονοι καύσωνες και η έλλειψη βροχοπτώσεων στην Ισπανία μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής ελαιολάδου του κορυφαίου εξαγωγέα στον κόσμο, προειδοποίησε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας. «Εάν δεν υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας ή βροχές τις επόμενες εβδομάδες, η φετινή συγκομιδή ελιάς θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις προηγούμενες», δήλωσε ο Λουίς Πλανάς στο Bloomberg News. «Ο κλάδος της ελιάς ανησυχεί για την παραγωγή λαδιού».

Οι καιρικές συνθήκες στην Ισπανία οδηγούν σε μείωση παραγωγής ελαιολάδου

Η Ισπανία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Η οπισθοδρόμηση, μαζί με τη συνεχιζόμενη διακοπή της προμήθειας ηλιελαίου από την Ουκρανία, σήμαινε ότι οι τιμές των φυτικών ελαίων ήταν πιθανό να παραμείνουν υψηλές, είπε ο Πλάνας.

Οι τιμές του ραφιναρισμένου ελαιολάδου στη Χαέν στη νότια Ισπανία, το ισπανικό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν 8,3% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας στα 327 ευρώ για 100 κιλά, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς. Στο Μπάρι στη νότια Ιταλία, το εξαιρετικό παρθένο λάδι κόστιζε 419,7 ευρώ για 100 κιλά, κατά μέσο όρο.

Ο Kyle Holland, αναλυτής στον όμιλο έρευνας αγοράς Mintec, δήλωσε ότι οι πηγές της αγοράς του υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μειώσεις από έτος σε έτος 25 έως 30% για την παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου.

«Υπάρχουν επίσης μεγάλες ανησυχίες στην αγορά σχετικά με την ποιότητα της επερχόμενης καλλιέργειας και το ποσοστό της καλλιέργειας που θα κάνει έξτρα παρθένες/παρθένες ποιότητες και πόσο θα ταξινομηθεί ως λαμπαντέ (μη κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση)», είπε.

«Καθώς η Ισπανία αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, αυτές οι μειώσεις θα οδηγούσαν σε σημαντική ενίσχυση της παγκόσμιας διαθεσιμότητας. Προσβλέποντας στο μέλλον, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός και αν βελτιωθεί ο καιρός και δώσει μια ανάπαυλα στις καλλιέργειες».

Ο καυτός καιρός σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης απειλεί επίσης να διαταράξει την παραγωγή σιτηρών, σε μια εποχή που οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε την τιμή του σιταριού και άλλων σιτηρών να εκτοξευθεί.

Διαβάστε επίσης: 

Ισπανία: Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ για να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις