Η συνεχιζόμενη αύξηση του πετρελαίου Brent «ακυρώνει» την μείωση των τιμών

Του Δημήτρη Χριστούλια

Η νέα άνοδος του πετρελαίου θέρμανσης «ακυρώνει» σε έναν σημαντικό βαθμό τις προσπάθειες που κάνουν από κοινού η κυβέρνηση, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι βιομηχανίες για την συγκράτηση των ανατιμήσεων σε βασικά τουλάχιστον αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα. Με το πετρέλαιο Μπρεντ να πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι, και την τιμή του πετρελαίου κίνησης να ξεπερνάει τα 2 ευρώ ανά λίτρο και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων σημειώνει νέα αύξηση.

Με τα περιθώρια απορρόφηση του νέου λειτουργικού κόστους που έχουν οι επιχειρήσεις, στελέχη του λιανεμπορίου μιλώντας στο FoodLife επισημαίνουν ότι «το «στοίχημα» για την συγκράτηση των τιμών γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «ΚαλημέαΕλλάδα» τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει  νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει την δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να προσδιορίζει τα είδη που θα μπαίνουν στο καλάθι με τα 50 προϊόντα.

Πλέον το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι να παγώσουν οι ανατιμήσεις, είναι να μην υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις σε μια σειρά από εκατοντάδες βασικά αγαθά». Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το FoodLife εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 800 προϊόντα σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 35%. Εντός της εβδομάδας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των βιομηχανιών, από τους οποίους και θα ζητήσει να «βάλουν» πλάτη στην μάχη κατά της ακρίβειας, έτσι ώστε οι ανατιμήσεις του επόμενους διαστήματος να κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Από την πλευρά τους οι βιομηχανίες τροφίμων υποστηρίζουν ότι το λειτουργικό τους κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακούς κόστους αλλά και των πρώτων υλών. Δεδομένα που καταστούν εξίσωση για δυνατούς λύτες την συγκράτηση των τιμών, ακόμη και σε βασικά αγαθά.

Σε κάθε περίπτωση τις αμέσως επόμενες ημέρες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα πρέπει να δημιουργήσουν «καλάθια» προϊόντων με 50 προϊόντα τα οποία θα πωλούνται σε ανταγωνιστικές τιμές. Εγχείρημα που έχει ήδη προκαλέσει πολλά ερωτήματα, για το κατά πόσο θα μπορούσε να επιτευχθεί. Σε πολύ μεγάλο βαθμό όμως οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα κρίνουν εν πολλοίς και την πορεία των τιμών στο επόμενο διάστημα. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις