Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το "Etrusco" της Κέρκυρας αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας

Συνολικά 43 εστιατόρια βραβεύτηκαν στον θεσμό των Χρυσών Σκούφων που διοργανώνει το Αθηνόραμα, με την φετινή τελετή να πραγματοποιείται τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στο ξενοδοχείο “Athenaeum InterContinental”.

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το “Etrusco” της Κέρκυρας αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με τον Έκτορα Μποτρίνι, μάλιστα, να καταλαμβάνει και τη δεύτερη θέση με το ομώνυμο αθηναϊκό του εστιατόριο.

Η τελετή ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

Όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι σημαντικές τουριστικές περιοχές της χώρας μας είναι εκείνες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στα βραβεία (23 συνολικά στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στη Χαλκιδική), με τη Σαντορίνη, μάλιστα, να φτάνει φέτος τα 9 εστιατόρια με Χρυσό Σκούφο. Επίσης, 17 από τα βραβευμένα εστιατόρια βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. 

Συνολικά 9 εστιατόρια μπήκαν για πρώτη φορά στην ελίτ των Χρυσών Σκούφων ενώ, αντιθέτως, πέντε εστιατόρια έχασαν τον περσινό Χρυσό Σκούφο τους. Τέλος, 19 εστιατόρια απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, φτάνοντας δηλαδή ένα βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο. Με τη διάκριση One To Watch για το καλύτερο νέο εστιατόριο τιμήθηκε το αθηναϊκό “Nyn Esti”, ενώ Chef Pâtissier 2024 ανακηρύχθηκε ο Θοδωρής Μωυσίδης.

Από το σαφάρι που πραγματοποίησε η γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων διαπιστώθηκε η δημιουργία περισσότερων καλών εστιατορίων από ποτέ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία βαθμολογικά βρίσκονται στην κλίμακα μεταξύ 14-14,90 με άριστα το 20.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις βαθμολογήσεις, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση εστιατορίων με βαθμό κάτω από το 15/20 που είναι και η βάση για Χρυσό Σκούφο, ενώ στα υψηλά βαθμολογικά επίπεδα, και ιδιαίτερα πάνω από το 16/20, τόσο η βαθμολογική άνοδος όσο και η αύξηση των εστιατορίων είναι πολύ πιο αργή. Η εντυπωσιακή ποιοτική άνοδος της γαστρονομίας στην Ελλάδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την εντυπωσιακή αύξηση των βραβείων τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι προβλέψεις για τη συνεχιζόμενη άνοδό της στο εγγύς μέλλον, οδήγησαν τη γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων στην απόφαση επαναπροσδιορισμού –έπειτα από πολλά χρόνια– της αξιολογικής πολιτικής του θεσμού. Αυστηροποιήθηκαν λοιπόν περαιτέρω και η βαθμολόγηση και οι βάσεις αξιολόγησης, με στόχο να βραβεύονται κάθε χρόνο οι καλύτεροι των καλύτερων. Ταυτόχρονα, όσο δυσκολεύουν οι προδιαγραφές για την απόκτηση των βραβείων, τόσο αυξάνεται η προστιθέμενη αξία τους.

Δείτε εδώ τους νικητές.

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις