Παρά το πλήθος των μελετών που δείχνουν ότι λειτουργεί, οι ειδικοί παραμένουν «διχασμένοι» σχετικά με την αποτελεσματικότητά του και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία

Διασημότητες όπως η Κιμ Καρντάσιαν, η Βικτόρια Μπέκαμ και η Τζένιφερ Άνιστον επιλέγουν το μηλόξυδο για να χάσουν κιλά, το οποίο κοστίζει μόλις 2,50 λίρες στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Οι υποστηρικτές επιμένουν ότι μπορεί να μειώσει την όρεξή σας και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Μια καθημερινή δόση μηλόξυδου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Παχύσαρκοι άνθρωποι έχασαν έως και 8kg σε μόλις τρεις μήνες μετά την κατανάλωση μιας μόνο δόσης των 15ml πριν από το πρωινό. Οι ειδικοί δήλωσαν, σύμφωνα με τη «Daily Mail», ότι τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα. Ωστόσο, κάποιοι επέκριναν τη συγκεκριμένη μελέτη και ανέφεραν ότι δεν απέδειξε τίποτα. Οι Λιβανέζοι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι δεν γνώριζαν γιατί το μηλόξυδο μπορεί να έχει αδυνατιστική δράση. Ωστόσο, υποστήριξαν ότι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα ενέργειας.

Παρά το πλήθος των μελετών που δείχνουν ότι λειτουργεί, οι ειδικοί παραμένουν «διχασμένοι» σχετικά με την αποτελεσματικότητά του και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Οι εθελοντές στη μελέτη του Holy Spirit University of Kaslik για το μηλόξυδο ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι, με ΔΜΣ μεταξύ 27 και 34. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες των 30 ατόμων. Τρεις ομάδες κλήθηκαν να πίνουν καθημερινά ένα σφηνάκι μηλόξυδο το πρωί. Αυτό γινόταν είτε σε ποσότητες των 5, 10 ή 15 ml. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν το μηλόξυδο έχασαν τουλάχιστον 5 κιλά, ανάλογα με τη δόση. Γράφοντας στο περιοδικό «BMJ Nutrition, Prevention & Health», οι ερευνητές αναγνώρισαν το μικρό μέγεθος του δείγματος και παραδέχθηκαν ότι οι 12 εβδομάδες δεν ήταν αρκετές για να καταγράψουν τις πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις