Το 2023 η Κίνα προμηθεύτηκε από το εξωτερικό χοιρινό αξίας 6 δισ. δολαρίων, με περισσότερες από τις μισές εισαγωγές να προέρχονται από την ΕΕ

Ως αντίδραση στις απειλές της ΕΕ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το Πεκίνο ανακοίνωσε έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κίνας για την εξεύρεση λύσης  αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στις αιτιάσεις των Ευρωπαίων ότι οι επιδοτήσεις σε κινεζικά προϊόντα στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Σημειώνεται πως το χοιρινό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα. Ενδεικτικό είναι ότι το 2023 προμηθεύτηκε από το εξωτερικό χοιρινό αξίας 6 δισ. δολαρίων, με περισσότερες από τις μισές εισαγωγές να προέρχονται από την ΕΕ.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος προμηθευτής χοιρινού της Κίνας, με εξαγωγές περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακολουθούν Κάτω Χώρες και Δανία. Ο επικεφαλής του συνδέσμου Interporc Αλμπέρτο Χεράνθ δηλώνει στο Reuters TV: «Όταν έκλεισε η ρωσική αγορά δεν διαμαρτυρηθήκαμε στην ΕΕ ή τον αρμόδιο υπουργό. Αντίθετα, προχωρήσαμε παρακάτω επιδιώκοντας τη διαφοροποίηση. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και τις νέες προκλήσεις, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες».

Στην Ιταλία, πωλητές σε ντελικατέσεν και καταστήματα, τα οποία ειδικεύονται σε χοιρινά δηλώνουν στο Reuters TV πως δεν αγωνιούν για τις εξαγωγές στην Κίνα. Ανάμεσά τους και ο πωλητής Μπρούνο, ο οποίος εργάζεται σε κατάστημα στη Ρώμη: «Δεν νομίζω ότι θα έβλαπταν τις ιταλικές εξαγωγές οποιαδήποτε μέτρα από την πλευρά του Πεκίνου. Και αυτό γιατί πωλούμε σημαντικές ποσότητες χοιρινού κρέατος και κονσερβοποιημένων προϊόντων σε πολλές χώρες του κόσμου».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέλος, δήλωσε ότι η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι η όποια έρευνα θα διεξαχθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις