Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει τις τηγανίτες επίπεδες, ενώ τα pancakes στο εξωτερικό είναι πιο αφράτα και χοντρά σε πάχος

Οι τηγανίτες και τα pancakes είναι πίτες με βάση τους το αλεύρι και το γάλα. Όλοι έχουμε αναρωτηθεί αν είναι το ίδιο και ποιες είναι στην πραγματικότητα οι διαφορές τους.

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει τις τηγανίτες επίπεδες, ενώ τα pancakes στο εξωτερικό είναι πιο αφράτα και χοντρά σε πάχος.

Οι τηγανίτες, όπως μεταφράζονται τα pancakes στα ελληνικά, έχουν τις ρίζες τους στην Εποχή του Λίθου. Στην Αρχαία Ελλάδα, παρασκευάζονταν με αλεύρι σίτου, ελαιόλαδο, μέλι και πηγμένο γάλα και σερβίρονταν για πρωινό. Ένα άλλο είδος τηγανίτας ήταν ο σταιτίτης, ζυμάρι από αλεύρι ποικιλίας σιταριού που ολοκληρώνεται με μέλι, σουσάμι και τυρί.

Όσον αφορά στα pancakes, στην Αγγλική Αναγέννηση φαίνεται πως οι άνθρωποι συνήθιζαν να φτιάχνουν τις πίτες αυτές, τις οποίες γαρνίριζαν με μπαχαρικά και κρασί sherry. Στην Αγγλία καθιερώθηκε και ειδική ημέρα αφιερωμένη στα pancakes: η Pancake Day ή Pancake Tuesday (ή αλλιώς “Shrove Tuesday”). Γιορτάζεται πριν το ξεκίνημα της νηστείας του Πάσχα και ήταν μια καλή ευκαιρία να αδειάσουν οι άνθρωποι τα κελάρια τους από αυγά, γάλα, βούτυρο και λίπος που δεν επρόκειτο να καταναλώσουν το επόμενο διάστημα για όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Στην Αμερική, την πρώτη επίσημη καταγραφή για συνταγή pancakes, τη συναντούμε στο βιβλίο American Cookery της Amelia Simmons το 1796. Μάλιστα σ’ αυτό υπάρχουν δύο συνταγές: μια για Johny Cake ή Hoe Cake με γάλα και μελάσα και μία για Indian Slapjack με τέσσερα αυγά.

Σήμερα, η βασική συνταγή σε όλο τον κόσμο έχει διανθιστεί με νέες προσθήκες ή παραλλαγές και ό,τι γαρνιτούρα μπορεί να φανταστεί κανείς: μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι σοκολάτας, ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.ά. Ακόμη και αλμυρές με την προσθήκη αυγών, κιμά, μπέικον, λουκάνικου και τυριών.

Οι αγγλικές τηγανίτες έχουν τρία βασικά συστατικά: αλεύρι, αυγά και γάλα. Ο χυλός είναι πολύ ρευστός. Το αποτέλεσμα είναι μία ωχρή τηγανίτα με πολλές φυσαλίδες που δεν φουσκώνει. Είναι παρόμοιες με τις γαλλικές κρέπες και τα ιταλικά Crespelle. Μπορούν να καταναλωθούν ως γλυκό με παραδοσιακό σιρόπι από χυμού λεμονιού και ζάχαρη ή τυλιγμένο και γεμιστό με αλμυρή γέμιση όπου τρώγεται ως κύριο πιάτο.

Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές τηγανίτες φτιάχνονται με αυγά, αλεύρι γάλα και μπέικιν πάουντερ. Συχνά, προσθέτουν στο μείγμα βουτυρόγαλα, βατόμουρα, φράουλες, μπανάνες, μήλα, κομματάκια σοκολάτας, τυρί ή ζάχαρη. Τις σερβίρουν σε μια στοίβα από δύο ή τρεις τηγανίτες με σιρόπι σφενδάμου και βούτυρο, και συχνά συνοδεύεται από μπέικον, τοστ, αυγά ή λουκάνικο.

Στην Ιταλία οι τηγανίτες ονομάζονται “Crespelle” ή “scrippelle” και γεμίζονται με σπανάκι και τυρί, ενώ πολλές φορές περιχύνονται με σάλτσα ντομάτας.

Με πληροφορίες από www.argiro.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις