Taste Atlas: Αυτά είναι τα καλύτερα πρωινά στον κόσμο – Τα τρία ελληνικά που ξεχώρισαν

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το τουρκικό kahvalti
Τη λίστα με τα 50 καλύτερα πρωινά στον κόσμο δημοσίευσε ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 ελληνικά.
Συγκεκριμένα στη 10η θέση συναντάμε τη μπουγάτσα. Στη 19η ξεχωρίζει η στάκα με αυγά και στην 37η βρίσκεται η στραπατσάδα.
«Η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο κρούστας με γέμιση κρέμας σιμιγδαλιού, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί» αναφέρει το Taste Atlas για το πιάτο που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ελληνικών. Το όνομά του προέρχεται από την οθωμανική λέξη pogatsa, που σημαίνει πίτα γεμιστή με τυρί. Η μπουγάτσα έχει ρίζες από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε σε ένα λεπτό, χειροποίητο φύλλο κρούστας. Καθώς πολλοί Τούρκοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το τουρκικό kahvalti. «Η λέξη “καχβαλτί” προέρχεται από δύο λέξεις: “καχβέ” (καφές) και “αλτί” (κάτω/πριν), που μεταφράζεται ως “πριν από τον καφέ”. Είναι ένα γεύμα που παραδοσιακά σερβίρεται πριν από την κατανάλωση καφέ, καθώς κατά την οθωμανική εποχή, ο καφές θεωρούνταν ρόφημα που έπρεπε να απολαμβάνεται μετά τα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια ή πριν από αυτά. Το παραδοσιακό τουρκικό καχβαλτί παρουσιάζει μια εκτεταμένη γκάμα πιάτων, συνδυάζοντας συνήθως μια πληθώρα γεύσεων, υφών και κατηγοριών τροφίμων. Το τραπέζι περιλαμβάνει γλυκά και αλμυρά είδη, που περιλαμβάνουν τυριά, ελιές, λαχανικά, τοπικά ψωμιά, αυγά, μπουρέκι, μπακλαβά ή άλλα γλυκά αρτοσκευάσματα και άλλα, συνοδευόμενα από ζεστά ροφήματα όπως τουρκικό τσάι (çay)».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις