Σούπερ μάρκετ: Σε ποια τρόφιμα αυξήθηκαν οι τιμές τον Οκτώβριο

Διψήφιες αυξήσεις σε σοκολάτες - μπισκότα και φρέσκο κρέας, μειώσεις στις τιμές φρούτων και λαχανικών
Στο 1,08% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στα σουπερμάρκετ τον Οκτώβριο του 2025 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Συνολικά το κυλιόμενο 12μηνο (Νοέμβριος 2024-Οκτώβριος 2025) καταγράφει αύξηση +0,85%.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν:
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: -8,06%
 - Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού: -5,10%
 - Τρόφιμα παντοπωλείου: –4,77%
 - Χαρτικά, καλλυντικά & είδη προσωπικής υγιεινής: -2,51%
 - Είδη μιας χρήσης, οικιακά είδη: -1,24%
 
Όπως σημειώνει το ΙΕΛΚΑ, είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (η μείωση προέρχεται από την κατηγορία των λαχανικών η οποία ευνοείται το τελευταίο διάστημα από τις καιρικές συνθήκες), στα απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού και στα τρόφιμα παντοπωλείου (λόγω και της αποκλιμάκωσης της τιμής στο ελαιόλαδο).
Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται:
- Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη: +12,23%
 - Φρέσκα κρέατα: +10,54%
 - Είδη πρωινού & ροφήματα: +5,53%
 - Γαλακτοκομικά και χυμοί ψυγείου: +4,91%
 - Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά: +3,98%
 
Σε σχέση με τις αυξήσεις στα φρέσκα κρέατα πρόκειται για εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οφείλεται πρώτον στις αυξήσεις των διεθνών τιμών στα εισαγόμενα είδη και ειδικά στο μοσχάρι λόγω της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου (σημειώνεται ότι η πλειοψηφία του μοσχαριού και χοιρινού που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι εισαγωγής) και δεύτερον στις ασθένειες ζώων που έπληξαν πολλές περιοχές εκτροφής στην Ελλάδα και ειδικά τα αμνοερίφια. Οι ασθένειες και η μείωση στο ζωικό κεφάλαιο πλέον επηρεάζει και την κατηγορία των γαλακτοκομικών και ιδιαίτερα των τυροκομικών προϊόντων, καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής τους.
Οι διεθνείς τιμές του κακάο και του καφέ, σίγουρα επηρεάζουν τις κατηγορίες των γλυκών, και του πρωινού και των ροφημάτων, αλλά και των κατεψυγμένων (π.χ. παγωτά, γλυκά). Σε σχέση με την τιμή του κακάο, οι αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών διεθνώς τις τελευταίας 2ετίας λόγω των κλιματικών συνθηκών ήταν πολύ υψηλές. Σημειώνεται ότι λόγω της φύσης των προϊόντων που χρησιμοποιούν κακάο, τα υποπροϊόντα (σοκολάτα) αλλά και τα τελικά προϊόντα (γλυκά) παράγονται σε επόμενους χρόνους με διαφορετικές τιμές.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










