Σύμφωνα με την ισπανική παράδοση μέσα στο έδεσμα κρύβεται ένα ξερό φασόλι και μία φιγούρα βασιλιά

Στα ισπανικά σπίτια την ημέρα των Θεοφανείων κόβεται το Roscón de Reyes. Πρόκειται για την αντίστοιχη δική μας βασιλόπιτα, ουσιαστικά μια γλυκιά ζύμη, σε σχήμα κουλούρας με τρύπα στη μέση, με ζάχαρη από πάνω και ζαχαρωμένα ή αποξηραμένα φρούτα.

Θεωρείται ότι σημερινή παράδοση ξεκίνησε στη Γαλλία τον 14ο αιώνα, αλλά ριζώθηκε βαθιά στην Ισπανία, φτάνοντας και στη Λατινική Αμερική, στο Μεξικό, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Σύμφωνα με την ισπανική παράδοση μέσα στο έδεσμα κρύβεται ένα ξερό φασόλι και ένα μία φιγούρα βασιλιά. Ο τυχερός που βρίσκει τη φιγούρα «ανακηρύσσεται» βασιλιάς της ημέρας, ενώ εκείνος που βρίσκει το φασόλι πρέπει να πληρώσει για το κέικ. Στο Μεξικό, τοποθετείται συνήθως μία φιγούρα μωρού, συμβολίζοντας τον Ιησού.

Η ισπανική εκδοχή της συνταγής

Για τη ζύμη

  • 500 γραμμάρια αλεύρι
  • 200 ml πλήρες γάλα
  • 20 γραμμάρια μαγιά
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 κουταλιές της σούπας νερό από άνθη πορτοκαλιάς
  • 1 κουταλιά της σούπας ρούμι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • μια πρέζα αλάτι
  • Λαμιναρισμένα αμύγδαλα και ζαχαρωτά φρούτα (για διακόσμηση)

Για την κρέμα

  • 300 ml κρέμα σαντιγί
  • 50 γραμμάρια λευκή ζάχαρη

Εκτέλεση

  •  Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Ρίχνουμε το αλεύρι κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο (σαν ηφαίστειο) και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, κρέμα γάλακτος, 2 αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το νερό από άνθη πορτοκαλιάς, το ρούμι, το αλάτι και το γάλα με τη μαγιά.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη. Φτιάχνουμε  μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα, σκεπασμένη με ένα πανί και σε ζεστό μέρος. Όταν διπλασιαστεί ο όγκος, ζυμώνουμε ξανά για λίγα λεπτά και σχηματίζουμε την πίτα σε σχήμα κουλούρας.
  • Τη βάζουμε στο ταψί, την αλείφουμε με το άλλο χτυπημένο αυγό και τη  διακοσμούμε με τα αμύγδαλα και τα ζαχαρωτά φρούτα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί ξανά για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο (είναι πολύ σημαντικό η ζύμη να ζυμωθεί και τις δύο φορές).
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180º και βάζουμε την πίτα  για 20 λεπτά. Την αφαιρούμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για τους λάτρεις του roscón de reyes με κρέμα, θα πρέπει να συμπεριλάβετε 300 ml κρέμας στα υλικά. Περιμένετε να κρυώσει το roscón και το κόβετε στη μέση.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, που πρέπει να είναι πολύ κρύα, με 50 γραμμάρια ζάχαρη.
  • Γεμίστε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ένα φαρδύ ακροφύσιο με την κρέμα. Το απλώνουμε στην κάτω βάση και σκεπάζουμε με το άλλο μισό.
  • Μην ξεχάσετε να κρύψετε τη φιγούρα και το φασόλι!

*Πηγή φωτογραφίας: freepik

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις