Εστιατόρια, καφετέριες και τουριστικά καταλύματα στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες νέες επιχειρήσεις

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ

Ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψαν φέτος οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων, φτάνοντας τις 56.990, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), σχεδόν 7.000 περισσότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,2%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το 2012 οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στο Γ.Ε.ΜΗ., στα απόνερα μάλιστα της ενεργειακής κρίσης.

Την ίδια στιγμή λιγότερες είναι και οι επιχειρήσεις που έκλεισαν την φετινή χρονιά φτάνοντας τις 19.869 έναντι 21.614 πέρυσι, σημειώνοντας μείωση της τάξης 8%. Δηλαδή την φετινή χρονιά  σχεδόν για κάθε τρεις επιχειρήσεις που άνοιγαν, έβαζε «λουκέτο» μόλις μία. Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο άνοιξαν 5.803 επιχειρήσεις, 4.012 περισσότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και έκλεισαν 1.791 ενώ τον Φεβρουάριο ιδρύθηκαν 3.932 εταιρείες και σταμάτησαν την λειτουργία τους 1.847. Τον Μάρτιο καταγράφηκε ρεκόρ νέων επιχειρήσεων με 6.706 εταιρείες να ανεβάζουν ρολά και 2.081 να κατεβάζουν.

Εστίαση   

Στην κορυφή της λίστας με τις νέες επιχειρήσεις είναι αυτές που αφορούν υπηρεσίες εστίασης και καταλυμάτων, με 8.753 να ανοίγουν το 2023 και 7.777 να κλείνουν. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι καφετέριες και τα εστιατόρια. Η Ελλάδα εξάλλου είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός και σε κάθε περιοχή υπάρχουν πολλά εστιατόρια αλλά και πολλές καφετέριες.

Ωστόσο προβληματισμός επικρατεί, ότι με δεδομένο ότι πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, με τον ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα έντονος, κάποιες από αυτές κλείνουν πριν καν συμπληρώσουν τέσσερα με πέντε χρόνια λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο συνεχίζουν να ανοίγουν με αμείωτη ένταση καφετέριες και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.

Τεχνικά επαγγέλματα

Σημαντική άνοδο σημειώνουν και οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων από την κατηγορία «επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες», οι οποίες ανήλθαν φέτος στις 5.708 έναντι 4.238 πέρυσι.

Ουσιαστικά μέσα από αυτή την κατηγορία καταδεικνύεται ότι όλο και περισσότεροι ελεύτεροι επαγγελματίες τεχνικών επαγγελμάτων προχωρούν στην σύσταση μιας εταιρείας οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν διακόψει την επιχειρηματική τους λειτουργίας με κάποιους από αυτούς να εργάζονται χωρίς να κόβουν αποδείξεις.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις