Η Κομισιόν δήλωσε έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά, παραβιάζοντας τους κανόνες ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Πρόστιμο ύψους  337,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού στην αμερικανική πολυεθνική Mondelez, υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται μεγάλες μάρκες τροφίμων και σνακ, όπως Οreo, Cadbury, Toblerone, Trident και Milka, για παρεμπόδιση πώλησης των προϊόντων της σε μειωμένες τιμές.

Η Κομισιόν δήλωσε έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά, παραβιάζοντας τους κανόνες ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Οι παραβάσεις αφορούν την περίοδο μεταξύ 2015 και 2019, όταν η εταιρεία αρνήθηκε να προμηθεύσει έμπορο στη Γερμανία, προκειμένου να αποτρέψει την μεταπώληση προϊόντων σοκολάτας σε περιοχές της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες. Επίσης, στο διάστημα αυτό η Mondelez διέκοψε την προμήθεια προϊόντων σοκολάτας στην Ολλανδία, ώστε να μην εξαχθούν στο Βέλγιο, όπου η εταιρεία τα πουλούσε σε υψηλότερες τιμές.  Παράλληλα , μεταξύ 2006 και 2020, η εταιρεία απέτρεπε τους εμπόρους να δέχονται αιτήματα πώλησης σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Επίσης δύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, η Mondelez απαγόρευε σε δέκα αποκλειστικούς διανομείς της που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. να ανταποκρίνονται στα αιτήματα πώλησης από πελάτες σε διαφορετικά κράτη μέλη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις