Οι σοβαρές συνέπειες της καταστροφής καλλιεργήσιμης γης κατά τον πόλεμο της Ουκρανίας

“Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, οι φτωχοί είναι αυτοί που πεθαίνουν” είπε κάποτε ο Ζαν-Πολ Σαρτρ. Πόσο εύστοχο ακούγεται αυτό στις τρέχουσες συνθήκες, όταν η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου έχει διαδώσει τη δυστυχία και την πείνα σε όλη την Ανατολική Ευρώπη κι όταν οι τιμές έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και οι ελλείψεις στα τρόφιμα είναι μεγάλες .

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μέρος του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ή έχουν περάσει τα σύνορα σε γειτονικές χώρες. Από τις 4 Ιουλίου, σχεδόν 5.000 Ουκρανοί έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της περιμέτρου αυτής της κρίσης. Πάνω από 70 φτωχά έθνη σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Αφρική, φέρουν επίσης το βάρος του πολέμου. Αν και αυτοί οι άνθρωποι, που ζουν χιλιάδες μίλια μακριά, γλιτώνουν τον καθημερινό τρόμο των πολεμικών σειρήνων και της σφαγής, η πείνα έχει γίνει ο τρόμος τους. Οι γραμμές προμήθειας τροφίμων βασικών καλλιεργειών όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι ήταν αποκλεισμένες. Ως αποτέλεσμα, τα φτωχά έθνη αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές, που δυστυχώς δεν είναι πολλοί.

αυξήσεις στα τρόφιμα

pixabay

Ενώ η Μόσχα και το Κίεβο συνήψαν συμφωνία στις 22 Ιουλίου για να επιτρέψουν τελικά τις εξαγωγές από τα ουκρανικά λιμάνια, η κατάσταση παραμένει ασταθής, ειδικά αφού ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας μέσα σε λίγες ώρες από τη σύνταξη των εγγράφων της συνθήκης. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας εκτιμά ότι οι προμήθειες σιταριού από τη Μαύρη Θάλασσα, που περιλαμβάνουν κυρίως αποστολές Ουκρανίας και Ρωσίας, αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των συνολικών εισαγωγών από σχεδόν 38 χώρες, κυρίως αφρικανικές. Αυτή η υπερβολική εξάρτηση από μια πηγή εφοδιασμού έχει αφήσει πολλά έθνη που πλήττονται από τη φτώχεια έκθετα σε μια κολοσσιαία έλλειψη τροφίμων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει τοποθετήσει θαλάσσιες νάρκες στην ουκρανική θαλάσσια ζώνη, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία των φορτηγών πλοίων στην περιοχή. Μεγάλες εταιρείες αγροτοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της Bunge Ltd. φοβούνται ότι οι ζημιές στην υλικοτεχνική υποδομή που υπέστη η Ουκρανία –ένα από τα κορυφαία «καλάθια ψωμιού» στον κόσμο– είναι πολύ σοβαρές και ότι η αποκατάσταση θα πάρει αρκετό χρόνο. Όπως όλα δείχνουν, οι αυξήσεις στα τρόφιμα θα ταλαιπωρούν τους ανθρώπους παγκοσμίως για πολύ καιρό ακόμα, με τον πόλεμο να εξακολουθεί να μαίνεται στην Ουκρανία και τις πρώτες ύλες, όπως σιτάρι και καλαμπόκι να είναι εγκλωβισμένες στην εμπόλεμη χώρα.

Ελλείψεις στα τρόφιμα: 46χώρες κινδυνεύουν από λιμό

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ στις 6 Ιουνίου, πάνω από 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 46 χώρες κινδυνεύουν να υποκύψουν στον λιμό ή σε συνθήκες που μοιάζουν με λιμό το 2022. Δεν είναι σαν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας να άνοιξε ξαφνικά το κουτί της Πανδώρας της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων. Αυτός ο κατακλυσμός παρασκευάζεται εδώ και μερικά χρόνια καθώς η πανδημία του COVID-19 τάραξε την παγκόσμια οικονομία στον πυρήνα της. Στη συνέχεια, οι συχνές ξηρασίες στις βασικές γεωργικές περιοχές ώθησαν τον πληθωρισμό των τροφίμων σε μια απότομη καμπύλη προς τα πάνω. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λειτούργησε μόνο ως ο απόλυτος καταλύτης, ο οποίος ωθεί τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος σε χώρες του τρίτου κόσμου προς την πείνα. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέρα ​​από όλες τις άλλες παγκόσμιες κρίσεις, απειλεί δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους με επισιτιστική ανασφάλεια, υποσιτισμό, μαζική πείνα και πείνα», έγραψε ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο Twitter στις 19 Μαΐου. Από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων συγκλονίζεται από περιορισμούς στις εξαγωγές και σημαντικές ελλείψεις στα βασικά τρόφιμα.

ελλείψεις στα τρόφιμα

pixabay

Υπό το φόβο της αύξησης των εγχώριων τιμών των τροφίμων, σχεδόν 20 χώρες έχουν απαγορεύσει μέχρι στιγμής τις εξαγωγές δημητριακών και προϊόντων ελαιούχων σπόρων. Αν και ορισμένα έθνη έχουν σταδιακά ανακαλέσει τους εμπορικούς περιορισμούς τους, πολλά εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά. Στην πραγματικότητα, γίνονται συζητήσεις για περισσότερα έθνη που εντάσσονται στο κλαμπ της «απαγόρευσης εμπορίου» για να περιορίσουν την πληθωριστική πίεση στις οικονομίες τους. Αυτό το αυξανόμενο κύμα εθνικισμού τροφίμων έχει στην πραγματικότητα αύξησε τις τιμές των εμπορευμάτων ακόμη υψηλότερα, έδειξαν τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights. Δυστυχώς, αυτός ο φαύλος κύκλος του πληθωρισμού και των εμπορικών περιορισμών είναι πιθανό να δημιουργήσει χάος σε πολλές φτωχές χώρες. «Έχουμε ένα δαχτυλίδι φωτιάς που περιβάλλει τη γη τώρα από το Σαχέλ στο Νότιο Σουδάν μέχρι την Υεμένη, στο Αφγανιστάν, μέχρι την Αϊτή και την Κεντρική Αμερική», δήλωσε ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του UNWFP σε μια συνεδρίαση της Ασφάλειας του Μονάχου. Συνέδριο στη Γερμανία. «Εάν δεν αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αμέσως τους επόμενους εννέα μήνες, θα δούμε λιμό, θα δούμε αποσταθεροποίηση των εθνών και θα δούμε μαζική μετανάστευση. Αν δεν κάνουμε κάτι, θα πληρώσουμε πολύ μεγάλο τίμημα», είπε ο Beasley.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις