Νόστιμες παραλλαγές για όσους ακολουθούν vegan διατροφή

Τα μελομακάρονα, το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα, μπορεί να παρασκευαστεί με πολλές νόστιμες παραλλαγές, για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.

Αυτές είναι τρεις συνταγές  που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι.

1. Συνταγή για vegan μελομακάρονα από τη food blogger “When Helen Cooks” και το blog whenhelencooks.com.

Υλικά

Για το σιρόπι:

  • 400 ml νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 ml σιρόπι αγαύης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι

Για τα μελομακάρονα:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml ηλιέλαιο
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 ml κονιάκ
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • τριμμένα καρύδια (όσα επιθυμούμε)

Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

  • Ξεκινάμε με το σιρόπι ρίχνοντας τα υλικά σε μία κατσαρόλα, η οποία βρίσκεται σε χαμηλή ένταση.
  • Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.
  • Με την πάροδο αυτού το χρόνου, αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα και απλώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί.
  • Σε ένα μπολ ενώνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα και τη σκόνη γαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε.
  • Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τον χυμό από το πορτοκάλι και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα από το πρώτο μπολ στο δεύτερο, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Στόχος μας είναι να ομογενοποιηθούν τα υλικά χωρίς να ζυμώσουμε το μείγμα.
  • Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βουτάμε ένα-ένα τα μελομακάρονα, όσο είναι ζεστά, στο κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε περίπου 10-15″ και μετά γυρνάμε το μελομακάρονο από την άλλη για άλλο τόσο χρόνο.
  • Τοποθετούμε τα μελομακάρονά μας σε μία πιατέλα και σερβίρουμε με τριμμένα καρύδια.

2. Η συνταγή από το theveggiesisters.gr.

Υλικά (Για δύο λαμαρίνες)

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. χυμός πορτοκάλι
500 γρ. ηλιέλαιο
40 γρ. κονιάκ
200 γρ. ζάχαρη
160 γρ. καρύδι τριμμένο
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλο
1 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. baking powder
ξύσμα από δύο πορτοκάλια

για το σιρόπι:

700 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
240 γρ. σιρόπι αγαύης
2 φέτες πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι και την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το ξύσμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και την σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψει.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το baking powder.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα των υγρών κι ανακατεύουμε αρχικά με τον αυγογδάρτη και εν συνεχεία με μια μαρίζ. Η ζύμη δεν θέλει πολύ δούλεμα, μην την ζυμώσετε πολύ. Αλλιώς δεν θα γίνουν αφράτοι και θα αποβάλουν το λάδι τους κατά το ψήσιμο.

Με ένα κουτάλι κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης (30-35γρ. έκαστο), τα πλάθουμε στο σχήμα του μελομακάρονου πιέζοντάς τα ελαφρώς για να γίνουν πεπλατυσμένα, τα τοποθετούμε σε ταψί  (χωρίς λαδόκολλα) και με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C  στον αέρα για 18-20 λεπτά μέχρι  να ροδίσουν.

Όταν κρυώσουν, φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι ψηλό κι αφήνοντάς τα να βράσουν για 3 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι αφήνοντάς τα για 7 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο καρυδάκι.

3. Η συνταγή από το biologikoxorio.gr

Υλικά

  • 1 φλ. βιολογικοί χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
  • 1 1/2 φλ. (130 γρ.) βιολογικές νιφάδες βρώμης
  • 1 1/4 (125 γρ.) βιολογική καρυδόψιχα
  • 2 κ.σ. χυμός βιολογικού πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα
  • 2 κ.γ. βιολογική κανέλα Κεϋλάνης
  • 1 κ.γ. βιολογικό γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. βιολογικό μοσχοκάρυδο
  • σιρόπι αγαύης

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε τους χουρμάδες για 1 ώρα σε ζεστό νερό.
  2. Τοποθετούμε την καρυδόψιχα, τις νιφάδες βρώμης με τα μπαχαρικά στο μπλέντερ. Αφού γίνει το μείγμα το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Έπειτα τοποθετούμε στο μπλέντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τους στραγγισμένους χουρμάδες και το χυμό πορτοκαλιού. Τα πολτοποιούμε ώσπου να λιώσουν και να γίνουν μια πάστα.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα της βρώμης και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν.
  5. Βγάζουμε το μείγμα και το πλάθουμε σε μελομακάρονα.
  6. Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα τριμμένη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις