Καθοριστικό ρόλο παίζει η μέθοδος μαγειρέματος των υλικών

Το διάσημο βρετανικό πρωινό έχει δεχθεί αρκετές επικρίσεις καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θερμίδες και αλάτι.

Ωστόσο, με τον σωστό τρόπο μαγειρέματος μπορεί αποτελέσει ένα πιο θρεπτικό γεύμα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και να λάβετε. Πρωτεΐνη από τα αυγά, το μπέικον και τα λουκάνικα, φυτικές ίνες από τα ψημένα φασόλια και το τοστ και πολλές βιταμίνες και μέταλλα από τις ντομάτες και τα μανιτάρια.

Ένα πλούσιο πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βοηθά τους ανθρώπους να ελέγχουν την όρεξή τους αργότερα μέσα στην ημέρα. Και ταυτόχρονα να διατηρούν σταθερά επίπεδα ενέργειας, σύμφωνα με έρευνες.  Ωστόσο, με τον σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής και την τάση να παραγεμίζουμε τα πιάτα μας, ένα βρετανικό πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη, κακή υγεία του εντέρου και παχυσαρκία.

Ο εναλλακτικός τρόπος

Το παραδοσιακό βρετανικό πρωινό, όπως το γνωρίζουμε, περιλαμβάνει: 2 φέτες μπέικον (τηγανητό), 2 τηγανητά αυγά, 1 τηγανητό λουκάνικο, ¼ κονσέρβα φασόλια, 1 φέτα τηγανητό ψωμί, 1 μεγάλη τηγανητή ντομάτα, ½ φλιτζάνι τηγανητά μανιτάρια.

Πώς θα το κάνετε πιο υγιεινό; Την παραπάνω σύνθεση, μπορείτε να τη αντικαταστήσετε με: 2 φέτες μπέικον χωρίς νιτρώδη (ψητά), 2 ποσέ αυγά, 1 ψητό λουκάνικο, 1 φέτα ελαφρώς βουτυρωμένο τοστ ολικής αλέσεως, 1 μεγάλη ψητή ντομάτα, ½ φλιτζάνι ψητά μανιτάρια.

Το πιάτο αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό αλλά αν παρατηρήσουμε τη διαφορά στα διατροφικά στατιστικά βλέπουμε ότι «κερδίζουμε» 300 θερμίδες, 10 γραμμάρια λιγότερ κορεσμένα λιπαρά και μισό γραμμάριο αλάτι.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει η μέθοδος μαγειρέματος των υλικών. Καθώς οι θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά μειώνονται με το ψήσιμο στη σχάρα αντί για το τηγάνισμα και με τα ποσέ αυγά έναντι των τηγανητών.

Με πληροφορίες από telegraph.co.uk

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις